’Denk in kansen en eet van alle wallen mee’

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Op de omslag van Elsevier pronken tien bekende Nederlanders met hun salaris, onder wie presentatrice Antoinette Hertsenberg met een jaarinkomen van 379.172 euro. Robin van Persie, voetballer bij Arsenal verdiende dit jaar maar liefst 5.200.000 euro. In het blad ook een overzicht van het brutosalaris, inclusief eventuele bonussen, van 275 beroepsfuncties. Een minister verdient gemiddeld zo’n 140.600 euro per jaar, terwijl een topjournalist in loondienst maximaal 85.500 euro per jaar verdient. Een voorzitter van de raad van bestuur voor een middelgrote organisatie staat op nummer 1 met een gemiddeld brutojaarsalaris van 406.000 euro. De vakkenvuller staat als laagste op de ranglijst met een minimum jaarsalaris van 17.600 euro. Volgens Elsevier zijn werknemers in het bedrijfsleven in de crisistijd slechter af dan werknemers ’in dienst van land en volk’.

Elsevier duikt ook in de wereld van de Russische miljardairskinderen. Die weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten met hun geld. Onderzoeken tonen aan dat de leegheid van het bestaan, namelijk gebrek aan sociale contacten, verwennerij en isolement veel kinderen van de Russische elite psychische problemen bezorgen. De ineenstorting van de Sovjet-Unie bracht begin jaren negentig een ’gouden generatie’ voort. Nieuwe rijken vergaarden enorme fortuinen. Hun steenrijke kinderen kunnen de weelde niet aan en laven zich aan drank en drugs. In Rusland bestaat een grote groep burgers die zwemmen in het geld. Om op de lijst van vijfhonderd rijkste Russen te komen, moet het vermogen al zo gauw zo’n 70 miljoen euro beslaan, aldus Elsevier.

HP/De Tijd brengt een special uit: ’voor en door de jeugd’, en biedt hiermee de ’aanstormende jonge garde in de journalistiek’ de mogelijkheid om een tijdschrift te maken. De jongeren noemen zichzelf de ’confettigeneratie’ en hebben een manifest opgesteld. Hun motto: ’Denk in kansen en eet van alle wallen mee’. Een nieuwe generatie is opgestaan met internet, Hyves, Facebook en smartphones. Op het eerste gezicht biedt deze speciale uitgave van HP/De Tijd weinig inhoud en heeft het een hippe uitstraling met modieus lettertype. Aan de opmaak is veel aandacht besteed.

De Groene Amsterdammer brengt de ’geestelijke gezondheidscrisis’ in China onder de aandacht. Volgens de officiële media is het nationale zelfmoordcijfer het hoogste ter wereld. Jaarlijks doen 2,25 miljoen Chinezen een zelfmoordpoging. Onder 15- tot 34-jarigen is zelfmoord de belangrijkste doodsoorzaak. Het blad schrijft over de negatieve bijklank die psychiatrie heeft in China. Gemotiveerd door schaamte of zelfbehoud keert men zich af van de zwakkeren. Terwijl momenteel de ogen van de wereld gericht zijn op de Wereldtentoonstelling in Shanghai, beleeft China een reële geestelijke-gezondheidscrisis, aldus De Groene Amsterdammer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden