Denk en Forum willen in alle provincies meedoen

Forum voor Democatie-leider Thierry Baudet brengt zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum voor de inlichtingenwet, vorig jaar maart. Beeld ANP
Forum voor Democatie-leider Thierry Baudet brengt zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum voor de inlichtingenwet, vorig jaar maart.Beeld ANP

Bij hun eerste provinciale statenverkiezingen zetten de partijen Denk en Forum voor Democratie meteen hoog in: ze willen in alle provincies meedoen. De verkiezingen, op 20 maart, zijn voor deze partijen belangrijk omdat ze via de Provinciale Staten zetels in de Eerste Kamer kunnen veroveren.

Ivo Barends

Maar voor jonge partijen kan het lastig zijn om in elke provincie voldoende geschikte kandidaten te vinden. Forum voor Democratie stelt dat zich ruim 1300 gegadigden meldden voor een plekje op de kieslijst. Toch staan er uiteindelijk opvallend veel oude bekenden op. En zeker dertig Forum-kandidaten zijn verkiesbaar in verschillende provincies.

Neem de kieslijst voor Noord-Holland: daar kunnen Forum-aanhangers stemmen op hun partijleider Thierry Baudet, op partijsecretaris Rob Rooken, of op Paul Cliteur, het hoofd van het wetenschappelijk partijbureau. Ook het bekende Amsterdamse gemeenteraadslid Annabel Nanninga en een van de oprichters van de Partij, Henk Otten, zijn verkiesbaar in Noord-Holland. Otten is daarnaast lijstduwer in Drenthe. FvD’s lijsttrekker voor Noord-Holland, Johan Dessing, is weer lijstduwer voor de provincie Flevoland.

Het is toegestaan om op de lijsten van twee provincies te staan, maar de kandidaat moet dan wel aangeven dat hij bereid is te verhuizen naar de provincie waar hij volksvertegenwoordiger wordt.

Hulptroepen

Dat kan voor Denk nog grote gevolgen hebben. Die partij heeft, om mee te kunnen doen in de noordelijke provincies, hulptroepen uit de Randstad opgetrommeld. De Denk-lijsttrekkers in Friesland en Drenthe wonen allebei in Rotterdam. Als zij worden gekozen, moeten ze dus verkassen naar het noorden. Serkan Soytekin (lijsttrekker Friesland) erkent dat de afstand Rotterdam-Friesland groot lijkt. Maar hij heeft wel een band met Friesland, zegt hij. Bovendien zijn er universele thema's die Denk wil aansnijden in elke provincie. Over specifiek Friese onderwerpen wil hij nog niks kwijt. Volgende week komt Denk met zijn programma voor de statenverkiezingen.

Lees ook

Thierry Baudet: ‘Ik offer me graag op voor de samenleving. Met alle risico’s van dien’

Arjan Visser interviewt iedere twee weken iemand aan de hand van de Tien Geboden. In juni sprak hij politicus, historicus en schrijver Thierry Baudet (Heemstede, 1983).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden