Denk: 'Betekent persvrijheid dat alles geoorloofd is?'

Farid Azarkan van Denk tijdens een persconferentie waarin hij reageert op een nepnieuwscampagne van zijn partij die de PVV in diskrediet moest brengen. Denk werkte hieraan in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. Beeld ANP
Farid Azarkan van Denk tijdens een persconferentie waarin hij reageert op een nepnieuwscampagne van zijn partij die de PVV in diskrediet moest brengen. Denk werkte hieraan in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar.Beeld ANP

Denk plande een nepnieuwscampagne voor de PVV. BNNVara maakte stiekem opnamen en deed verslag. Mag dat zomaar?

Kristel van Teeffelen

Denk-Kamerlid Farid Azarkan begint hardop te lachen als hij wordt vergeleken met de Amerikaanse president Trump. De vergelijking komt van de advocaat van BNNVara. Die beschrijft de rechter hoe Denk kritische journalisten zwartmaakt door de achterban te waarschuwen ‘er niet in te trappen’ omdat de ‘mainstream media’ er enkel op uit is om de partij te schaden. Een methode die ook Trump in de VS hanteert. “Maar die geeft dat tenminste openlijk toe”, aldus de advocaat.

Denk niet. Volgens Azarkan heeft hij een prima relatie met journalisten. Denk spande om een heel andere reden een kort geding aan tegen BNNVara. Journalisten van het programma ‘De Nieuws BV’ maakten heimelijk opnames van een gesprek met Azarkan. Dat gebeurde tegen de reglementen van de Tweede Kamer in de fractiekamer van de partij. “Dat Denk hier staat, heeft niets met censuur te maken”, aldus de advocaat namens de partij. “We moeten alleen de vraag opwerpen of persvrijheid betekent dat alles geoorloofd is of dat ook journalisten zich aan regels moeten houden.”

BNNVara meent dat het Denk om iets heel anders te doen is. Iedere journalist die kritisch bericht over de partij, kan een persoonlijke aanval verwachten en wordt in online-­video’s zwartgemaakt. Dat gebeurde ook bij de journalisten van BNNVara. Die waren daarop voorbereid en besloten daarom het gesprek op te nemen. In die opnamen geeft Azarkan toe dat Denk in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar maart plannen had gemaakt om een nepnieuwscampagne op te zetten uit naam van de PVV. Denk zag er uiteindelijk vanaf om de advertentie met de slogan: ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’ door te zetten.

De banner van de nepcampagne van Denk die verspreid had moeten worden, maar waar Denk uiteindelijk van af zag. Beeld De NieuwsBV
De banner van de nepcampagne van Denk die verspreid had moeten worden, maar waar Denk uiteindelijk van af zag.Beeld De NieuwsBV

Een hoger doel

Dat de journalisten met de opnamen inderdaad regels overtraden, had een hoger doel, benadrukken de advocaten van de omroep: een ernstige misstand aan de kaak stellen. De partij spreekt het nieuws ook niet tegen.

Denk diende een klacht in bij het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, maar ving bot. De partij heeft de hoop nu gevestigd op de rechter. Die doet over twee weken uitspraak. Daar hangt veel vanaf, waarschuwt Azarkan. “Mij is altijd verteld dat je eigen fractiekamer de plek is waar je veilig bent. Als dat niet zo blijkt, overweeg ik journalisten niet meer toe te laten tot de fractieruimtes en niet meer met ze te praten. Dan kunnen ze mij als parlementariër helemaal niet meer controleren.”

Lees ook:

De column van Hans Goslinga: 'Denk staat in de beste Nederlandse traditie'

Is de opkomst van Denk en andere migrantenpartijen goed voor de integratie of juist een bewijs van segregatie? De geschiedenis van de SGP laat zien dat het allebei waar kan zijn, zolang er in onze samenleving ruimte is voor verschillen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden