Denen willen beoogd Israëlisch ambassadeur niet

Het is crisis tussen Denemarken en Israël. Aanleiding: de benoeming van Karmi Gilon, ex-chef van de Israëlische veiligheidsdienst Sjien Beet, tot ambassadeur in Kopenhagen. Nog voor hij arriveerde had Gilon al heel Denemarken op zijn kop gezet.

In een interview met een Deense krant erkende hij meerdere malen toestemming te hebben gegeven voor het uitoefenen van 'gematigde fysieke druk' op Palestijnse gedetineerden. Onlangs voegde hij eraan toe daar in de huidige situatie nog steeds voorstander van te zijn.

De Deense pers en politiek reageerden fel: iemand die had gemarteld kon onmogelijk tot ambassadeur in hun land worden benoemd. De krant Berlingske Tidende kwam met een opiniepeiling: 56 procent meende dat Gilon van zijn benoeming moest afzien. Het parlement sprak zich uit tegen zijn komst. Gisteren dreigde de minister van jusititie 'conform het verdrag van Genève' Gilon op te pakken als hij voet op Deense bodem zet.

Israël liet het er niet bij zitten. Ron Pondak, die als een van de grondleggers van het Israëlisch-Palestijnse akkoord in zijn land van oorsprong, Denemarken, in hoog aanzien staat, werd ingezet. Hij verdedigde Gilon vol vuur, als 'een man van de vrede'. Ook minister van buitenlandse zaken Sjimon Peres nam het op voor zijn protégé: ,,Als het waar is dat ze Gilon willen oppakken, kunnen ze ook meteen niemand meer accepteren die lid is van de PLO''. Peres beschreef Gilon als een man die zich juist heeft onderscheiden in zijn goede betrekkingen met de Arabieren.

Helemaal ongelijk heeft hij niet. Voor zijn bijna-benoeming tot ambassadeur had Gilon de leiding over het vredesinstituut van Peres, dat zich inspant voor een goede verstandhouding tussen Israël en de Palestijnen. Gilon was daar terechtgekomen na de moord op Rabin. Als hoogstverantwoordelijke voor de veiligheid van de premier had hij de eer aan zichzelf gehouden en was hij opgestapt. Kort daarop haalde Peres hem naar zijn vredescentrum.

Op het oog is het een vreemde overgang, van de Sjien Beet naar een vredesinstituut. Maar niet in de Israëlisch-Palestijnse context, waar relatief veel van dit soort mensen uitgesproken voorstanders van verzoening zijn. De opvolger van Gilon bij de Sjien Beet, Ami Ajalon, maakte onlangs furore met de oproep tot het opdoeken van de nederzettingen en een terugtrekking uit de bezette gebieden. Eerder had hij al eens Israël de schuld voor de intifada gegeven, ,,omdat wij de Palestijnen hebben geleerd dat wij alleen voor geweld zwichten en geen enkele ruimte hebben geboden''. Ook Gilons voorganger bij de Sjien Beet staat bekend als een duif. Hun eigen uitleg is dat juist zij door hun functie beter dan welke Israëliër ook begrijpen wat er onder de Palestijnen leeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden