Denen vragen zich af waarom medicinale cannabisolie nog verboden is

Deense Gezondheidsraad kopieert Nederlandse informatie. Gepensioneerd drugsbestrijder koopt nu zelf illegaal olie voor zijn doodzieke vrouw.

KOPENHAGEN - Tweeënhalf jaar geleden kreeg Ole Sveigaard te horen dat hij longkanker had. De Deen - die kort na dit interview zou overlijden - laat een plastic doseerdoosje zien met de tientallen witte, gele en oranje pillen die hij vandaag moet innemen. Ook haalt hij een spuit tevoorschijn die gevuld is met een zwart kleverig goedje. De spuit zit in een gewoon diepvrieszakje, zonder etiket en ziet er niet bijzonder hygiënisch uit.

Dit zwarte spul is medicinale cannabisolie, die Sveigaard heeft gekocht op internet. Elke avond voor hij naar bed gaat, druppelt Ole Sveigaard een klein beetje cannabisolie op een stukje chocolade. "Ik word er rustig van en kan er beter door slapen", vertelt de zestiger, die als musicus werkt. "Maar ik kan ervoor de gevangenis in draaien." Het bezit van cannabisproducten, ook medicinale, is verboden in Denemarken. Er staan hoge boetes en gevangenisstraf op.

In Denemarken is de laatste maanden een heftig debat gaande over het wel of niet legaliseren van medicinale cannabis. Nederland wordt hierbij vaak als voorbeeld aangehaald. Kort geleden haalde de Deense Gezondheidsraad voor het eerst informatie van de website van het Nederlandse ministerie van volksgezondheid en plaatste die tekst letterlijk op haar eigen site.

Maar de Deense politici blijven huiverig; volgens hen is de werking niet genoeg gedocumenteerd. Ook de Deense Kankerbestrijding wil dat er meer onderzoek komt. Ze wil eerst kijken naar ervaringen in Nederland, waar onder meer ernstig zieke kankerpatiënten sinds 2003 medicinale wiet krijgen in de apotheek - in de vorm van een granulaat, in te nemen als thee of via een vernevelaar.

Ondertussen vindt 70 procent van de Deense bevolking dat medicinale cannabis legaal moet zijn. Tot dusver moeten ernstig zieken zichzelf behandelen met de pijnstillende en ontspannende cannabisolie. Slechts een kleine groep gebruikt het.

De meeste Denen kopen het op internet, sommige rijden naar Nederland om bestanddelen te kopen waarmee ze de olie kunnen maken.

"Ik heb tegenwoordig drie tot vijf klanten per dag die cannabisolie kopen. Zelfs mensen uit Noorwegen en Zweden", vertelt een 50-jarige verkoper in Christiania, de krakerswijk in Kopenhagen waar softdrugs in marktkraampjes worden verkocht, maar waar de politie vaak invallen doet. Op tafel liggen twee flesjes met 10 ml olie à 27 euro. Betrouwbaar ziet het er niet uit - de kleur van het goedje in beide flesjes is verschillend.

Ole Sveigaard bestelt de cannabisolie op internet bij een jongeman die de olie zelf maakt. Hij betaalt 80 euro per 10 ml. "Het was een gigantische stap om dit te kopen, want sinds mijn tienerjaren heb ik geen cannabis meer aangeraakt. Ik moet er maar op vertrouwen dat de samenstelling juist is", zegt hij.

Het publieke debat loopt hoog op, aangewakkerd door schrijnende tv-beelden van een kankerpatiënte die in het ziekenhuis stiekem cannabisolie slikt. En een tv-interview met een huilende gepensioneerde politieagent die altijd bij de Deense drugsbestrijdingsdienst heeft gewerkt, maar nu in het geheim cannabisolie koopt voor zijn doodzieke vrouw.

Sveigaard heeft zijn behandelende artsen en verpleegsters verteld dat hij cannabisolie neemt. "Ze vonden dat ik dat vooral moest doen, als ik het idee had dat het hielp." Machteloos heft hij zijn handen op: "Ik snap niet waarom wij in Denemarken zo moeilijk doen. Waarom bestaat hier geen officieel verkoopkanaal, in een ziekenhuis of een apotheek?"

Op uitnodiging van een vereniging die cannabis wil legaliseren in Denemarken, hield de Nederlander Wernard Bruining kort geleden een lezing in Kopenhagen. Bruining is de man achter Mellow Yellow, de eerste coffeshop in Amsterdam, geopend in 1973. Hij is de oprichter van Mediwiet en propageert verdunde mediwietolie, waarvan de patiënt niet stoned wordt.

In de zaal vertelt de 22-jarige Jakob dat hij hier is om informatie te krijgen voor zijn vader, die chronische rugpijn heeft. "Ik wil mijn vader overhalen om cannabisolie te gebruiken, zodat hij normaal kan leven. Maar hij is heel sceptisch omdat het een drug is", vertelt Jakob. Een 25-jarige man heeft zijn moeder, die een hersentumor heeft, al overtuigd. "Ik ga deze week cannabisolie kopen bij een zekere Kristian, iemand die het zelf maakt."

In hoog tempo en grote lijnen legt Bruining uit hoe je op eenvoudige wijze zelf cannabisolie kan maken met onder meer een babyflesverwarmer. Na zijn lezing klinkt er applaus. Maar twee zussen, van wie de moeder borstkanker heeft, verlaten hoofdschuddend de zaal. "Hij ging niet in op onze vraag over de nadelen. Bruining deed het voorkomen alsof het een wondermiddel is. Dit kan ik niet serieus nemen."

Applaus voor pionier Wernard Bruining

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden