Denen in moslimlanden tot voorzichtigheid gemaand

(Novum/AP) - Denen in het Midden-Oosten hebben de raad gekregen extra op hun hoede te zijn in verband met de toenemende spanningen naar aanleiding van de publicatie in Denemarken van spotprenten van de profeet Mohammed. De waarschuwing geldt voor Deense staatsburgers in Saudi-Arabië, Algerije, Egypte, Jordanië, Libanon, Pakistan, Iran, Syrië, Israël en de Palestijnse gebieden, meldde het ministerie van buitenlandse zaken zondag op zijn website.

Het Deense Rode Kruis zei maandag dat het in verband met de controverse twee medewerkers terugtrekt uit de Gazastrook en een uit Jemen. Volgens een woordvoerder zijn er expliciete dreigementen geuit jegens de drie medewerkers, omdat het Denen zijn.

Op een van de twaalf prenten die de Deense krant Jyllands-Posten in september publiceerde en die deze maand door een Noorse krant werden overgenomen, draagt Mohammed een tulband in de vorm van een bom met een ontstoken lont. Een andere karikatuur toont hem met een grijze baard, zwaard en een zwart balkje voor zijn ogen. Jyllands-Posten vroeg twaalf illustratoren destijds een tekening van de profeet Mohammed te maken, om de tendens tegen te gaan die volgens de krant onder tekenaars bestaat om zichzelf te censureren waar het onderwerpen betreft die met de islam te maken hebben.

De moslimtraditie verbiedt elke afbeelding van de profeet, omdat dat tot verafgoding kan leiden. Saudi-Arabië trok vorige week zijn ambassadeur terug uit Denemarken en Libië sloot zijn ambassade in Kopenhagen. In Irak trokken imams tijdens de vrijdagse gebedsdienst van leer tegen de Deense spotprenten. Maandag werd in Gaza-Stad het kantoor van de Europese Unie korte tijd bezet door gewapende en gemaskerde mannen die zeiden te protesteren tegen de Deense publicatie.

Een Noorse hulpverleningsorganisatie zei naar aanleiding van de actie in Gaza twee Noorse medewerkers uit het gebied terug te trekken. Een woordvoerder van de groep, Norwegian People's Aid, zei dat er tot nu toe alleen pamfletten met dreigementen jegens Denen en Zweden zijn gesignaleerd, maar dat men heeft besloten de veiligheid voorop te stellen.

In veel moslimlanden worden Deense producten inmiddels geboycot. Arla Foods, een Deens zuivelbedrijf, zei dat de boycot van zijn producten in het Midden-Oosten bijna compleet is. Alle orders zijn geschrapt en er wordt zo goed als niets meer verkocht, zei een woordvoerder. Voor Arla Foods is het Midden-Oosten de belangrijkste exportmarkt buiten Europa. Het zet er jaarlijks voor 2,6 miljard kroon (350 miljoen euro) om en heeft er duizend mensen in dienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden