Denen en Zweden minst bezorgd

Ontslagen worden valt altijd zwaar. Maar in Denemarken, waar een soepel ontslagrecht is gekoppeld aan hoge uitkeringen, maken werknemers zich relatief weinig zorgen. (ANP)

In EU-landen als Denemarken en Zweden kunnen mensen makkelijk ontslagen worden. Toch is juist daar het vertrouwen in behoud van werk het grootst.

Mensen in landen met een flexibele arbeidsmarkt hebben meer vertrouwen dat de crisis hen niet raakt, dan mensen in landen met een hoge ontslagbescherming en veel vaste contracten. Dat concludeert de Europese Commissie uit onderzoek dat gisteren werd gepresenteerd.

Voor het onderzoek werden in de maanden mei en juni 26.756 Europeanen bevraagd over de weerslag van de crisis. De Denen komen als het onbekommerdst uit de bus, snel gevolgd door de Zweden en Finnen.

„Het is opmerkelijk dat dit er uitkomt”, zei Katharina von Schnurbein, woordvoerster van eurocommissaris Spidla over de ’Eurobarometer over Europese werkgelegenheid en sociale politiek’. „We zien het als een indicatie dat een flexibele arbeidsmarkt in combinatie met sociale zekerheid goed uitpakt.”

Het vertrouwen in de toekomst in de Scandinavische landen is opmerkelijk, omdat de crisis daar heeft geleid tot meer ontslagen dan gebruikelijk. Dat is veel minder het geval in Nederland, waar het vertrouwen in de toekomst eveneens groot is.

Nederland komt uit het onderzoek naar voren als een van de Europese landen met relatief zeer weinig banenverlies. Op de vragen of mensen als gevolg van de crisis zelf hun baan hebben verloren, familie of vrienden zijn ontslagen, of dat collega’s moesten vertrekken, scoort Nederland 5, 24 en 16 procent. Alleen Griekenland (4, 28 en 12 procent) en Luxemburg (4, 23 en 17 procent) doen het op dit punt beter. Zweden (7, 37 en 24 procent) en Denemarken (7, 36 en 26 procent) zitten in de Europese middenmoot.

Zweden en Denen antwoorden ook het positiefst op de vraag of ze denken dat de invloed van de crisis op de arbeidsmarkt zijn hoogtepunt al heeft bereikt of dat het ergste nog moet komen. Zij zijn in hoge mate het eerste standpunt toegedaan (45, respectievelijk 36 procent), hoewel ook in deze landen de meerderheid denkt dat de piek nog moet komen (52, respectievelijk 58 procent). Maar die meerderheid is veel kleiner dan in bijvoorbeeld Letland (82 procent) of Luxemburg (73).

Het rapport noemt het opvallend dat een groot aantal Bulgaren (34 procent), Roemenen (23) en Portugezen (21) op deze vraag geen antwoord weet te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden