Denemarken zou Nederland opvolgen in Uruzgan

Australische ISAF-soldaat in Uruzgan, waar Nederland nog een leidende militaire rol vervult. (AFP) Beeld
Australische ISAF-soldaat in Uruzgan, waar Nederland nog een leidende militaire rol vervult. (AFP)

Denemarken had Nederland kunnen opvolgen als militair leidend land in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Nederland moest dan wel langer in Uruzgan blijven met een flink aantal militairen, naast trainers en een opbouwteam (prt) zouden daar ook gevechtseenheden bij moeten zitten.

Ingewijden in Den Haag hebben dit zaterdag bevestigd naar aanleiding van een reconstructie van de val van het kabinet in NRC Handelsblad. Op 20 februari klapte het kabinet door onenigheid tussen de PvdA en CDA over een verlenging van de missie. De PvdA wilde dit jaar alle militairen terughalen uit Uruzgan. Het CDA ging liever door met een kleinere missie, net als minister Eimert van Middelkoop (ChristenUnie, Defensie).

Een bron uit Brussel stelde in een reactie echter dat niet zeker was of Denemarken echt akkoord was met de opvolging. De Denen zijn met bijna achthonderd man actief voor de ISAF in het zuidelijke en gevaarlijke Helmand, samen met de Britten. Ze vinden dat ze genoeg inzet leveren en hebben met 31 doden relatief veel slachtoffers, aldus de bron. Nu Nederland weggaat, zal Denemarken het zeker niet doen, is de verwachting.

De Deense secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen had in een brief aan Nederland de garantie gegeven dat er een nieuwe ’lead nation’ kwam. Hij vroeg Nederland een jaar langer te blijven in Uruzgan met een missie gericht op training en opbouwwerk.

De brief leidde tot een harde botsing tussen PvdA-leider Wouter Bos en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken). NRC bevestigt de lezing dat Bos en toenmalig minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) binnen het kabinet spraken over een kleinere overgangsmissie in Uruzgan. Bos zei in de Kamer al dat over alle opties gesproken werd, maar ook dat zijn collega's wisten dat dit niet betekende dat de PvdA akkoord was.

Na overleg met de PvdA-partijtop werd ’Uruzgan’ inderdaad afgeschoten. Dit leidde tot woede in het kabinet. Toch kwam de brief er. Verhagen hield daarna volgens NRC een geëmotioneerd pleidooi waarop Bos kort reageerde met ’amen’ in het Engels. Daarna verergerde de ruzie alleen maar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden