Denemarken zegt nee tegen euro

Denemarken doet nog steeds niet mee met de euro. Bij het referendum gisteren over toetreding tot de Economische en Monetaire Unie, de elf EU-landen met een gemeenschappelijke munt, stemde een ruime meerderheid van de Denen tegen.

Van onze redactie buitenland

Om 22.30 uur gaf premier Poul Nyrup Rasmussen de nederlaag toe. Op dat moment was 90 procent van de stemmen geteld: de voorstanders van de euro stonden op 46,8 procent, de tegenstanders op 53,2.

Rasmussen reageerde strijdbaar op de uitslag. Terwijl al werd gespeculeerd over zijn aftreden zei de premier: ,,Dit is geen 'nee' van de Denen tegen Europa.'' Hij gaat de uitslag verdedigen in Europa en de kroon blijft gekoppeld aan de euro, aldus de premier.

Eerder op dag, toen hij zelf ging stemmen, had Rasmussen nog een laatste, vergeefse oproep aan zijn landgenoten gedaan.

De Deense regering schreef het referendum dit voorjaar uit, op een moment dat opiniepeilingen een ruime meerderheid onder de Denen voor meedoen met de euro lieten zien. Die meerderheid liep langzaam terug en sloeg enkele weken geleden al om in een minderheid.

Het referendum in Denemarken werd gisteren in heel Europa met grote spanning gevolgd. In Brussel zat al wat met de Europese Unie te maken had tegen de avond aan een rechtstreekse uitzending van de Deense televisie gekluisterd.

Het Deense 'nee' zal de samenwerking binnen de Europese Unie bemoeilijken, is de verwachting. In Groot-Brittannië en Zweden zullen de regeringen zich voorlopig niet aan een vergelijkbaar referendum wagen. In beide landen is de regering voor meedoen aan de euro maar de bevolking, blijkens opiniepeilingen, tegen.

De uitslag betekent ook een nieuwe domper voor de euro. De Europese financiële wereld liep daar gisteren al op vooruit. Een woordvoerder van de Duitse Bundesbank verklaarde dat de G7, de zeven rijkste industrielanden, klaar staan om de euro te ondersteunen.

De tegenstanders van de euro in Denemarken reageerden enthousiast. Pia Kjaersgaard van de extreem-rechtse Deense Volkspartij was de eerste. ,,Dit is een grote overwinning.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden