Denemarken wil kostbaarheden van vluchtelingen in beslag nemen

Een groep vluchtelingen komt vanuit Denemarken aan in Zweden, begeleid door de politie.Beeld afp

Het Deense parlement debatteert in januari over een wetsvoorstel om vluchtelingen te laten meebetalen aan hun eigen opvang. In het voorstel van de Deense regering staat dat asielzoekers die veel geld of kostbaarheden bij zich hebben die moeten inleveren. Het plan leidt nu al tot veel ophef.

Volgens het wetsvoorstel moeten rijke asielzoekers bij het passeren van de Deense grens 'tastbare kostbaarheden van aanzienlijke waarde' en contant geld boven een waarde van 400 euro inleveren bij de autoriteiten. Persoonlijke artikelen als trouwringen, telefoons, horloges en dergelijke mogen zij wel houden. De Deense regering wil met de opbrengst een deel van de kosten van de opvang, gezondheidszorg en scholing van vluchtelingen dekken.

Volgens het Deense ministerie van integratie moeten vluchtelingen met voldoende financiële middelen onder de huidige regels ook al aan hun verblijf meebetalen. Integratieminister Inger Støjberg rechtvaardigde het plan door erop te wijzen dat ook de Denen zelf die voor een uitkering in aanmerking willen komen, hun kostbaarheden boven een bepaalde waarde moeten verkopen. In het wetsvoorstel staat ook dat de Deense politie toestemming krijgt om de kleding en bagage van asielzoekers en andere migranten zonder verblijfsvergunning te doorzoeken en de goederen in beslag te nemen.

Het voorstel wordt gesteund door rechtse anti-immigratiepartij Deense Volkspartij (DF) die de afgelopen juni aangetreden minderheidsregering van premier Lars Løkke Rasmussen gedoogsteun geeft. Daarmee is er een meerderheid voor in het Deense parlement. Als het voorstel wordt aangenomen zal het waarschijnlijk in februari ingaan.

In Denemarken en daarbuiten is met afschuw gereageerd op het Deense plan. Het roept met name in Europa herinneringen op aan de Tweede Wereldoorlog, toen de nazi's goud en andere kostbaarheden van Joden en anderen in beslag namen. De Deense oppositiepartijen stellen dat het internationale aanzien van Denemarken ernstig wordt geschaad door het plan.

Uit protest tegen het plan is de Deense Europarlementariërs Jens Rohde van Rasmussens liberale Venstre-partij, uit de liberale fractie in het Europarlement gestapt en heeft zich aangesloten bij de linkse fractie. Volgens hem is Venstre de weg kwijt.

"De liberale partij geeft veel te veel toe aan de Deense Volkspartij", aldus Rohde. "De meningen van de DF zijn zeker legitiem, maar ik snap niet waarom wij die moeten kopiëren."

Een nieuw ontvangstcentrum voor 2000 migranten werd vorige maand in Denemarken in gebruik genomen.Beeld ap

Integratieonderzoeker Zachary Whyte van de Universiteit van Kopenhagen zei tegen de Amerikaanse krant Washington Post dat er helemaal geen noodzaak is voor een dergelijke draconische wet, omdat er in het algemeen maar weinig asielzoekers in Denemarken aankomen met veel geld of juwelen. Volgens Whyte is het "nogal veelzeggend dat sommige mensen zich over het huidige Deense regeringsbeleid afvragen of het nou een grap is of niet".

Dit jaar zijn ongeveer 20.000 migranten naar Denemarken gekomen, velen op doorreis naar buurland Zweden. Vorig jaar kwamen er nog 15.000 asielzoekers aan in Denemarken, en volgend jaar verwacht de regering er 25.000 te moeten huisvesten.

De afgelopen maanden doet de regering-Rasmussen er alles aan om Denemarken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor vluchtelingen. Afgelopen september werden de toelages voor asielzoekers al bijna gehalveerd en is het verblijfsrecht aangescherpt. Om vluchtelingen verder te ontmoedigen om naar Denemarken te komen maakte de Deense regering de maatregelen bekend via een advertentie in vier kranten in Libanon, waar honderdduizenden Syriërs naartoe zijn gevlucht.

'Europa ontvangt op dit moment een zeer groot aantal asielzoekers. Denemarken neemt daar ook een deel van op', schreef het Deense ministerie van integratie vrijdag desgevraagd aan de Washington Post. Volgens het ministerie kunnen asielzoekers met een status volledig gebruik maken van alle Deense voorzieningen. 'Maar te veel vluchtelingen zetten de Deense samenleving onder druk en bemoeilijken een succesvolle integratie van hen die naar Denemarken komen.'

Duizenden Denen verzamelden zich afgelopen september in Kopenhagen om hun steun uit te spreken voor migranten en asielzoekers, en tegen het afschrikbeleid van de regering.Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden