Denemarken wil bezit afnemen van vluchtelingen
Wetsvoorstel leidt tot ophef. Regering: Met opbrengst opvang en zorg betalen.
Het Deense parlement debatteert in januari over een wetsvoorstel om vluchtelingen te laten meebetalen aan hun eigen opvang. In het voorstel van de Deense regering staat dat asielzoekers die veel geld of kostbaarheden bij zich hebben, hun bezittingen moeten inleveren. Het plan leidt nu al tot veel ophef.
Volgens het wetsvoorstel moeten rijke asielzoekers bij het passeren van de Deense grens 'tastbare kostbaarheden van aanzienlijke waarde' en contant geld boven een waarde van 400 euro inleveren bij de autoriteiten. Persoonlijke artikelen als trouwringen, telefoons, horloges en dergelijke mogen zij houden. De Deense regering wil met de opbrengst een deel van de kosten van de opvang, gezondheidszorg en scholing van vluchtelingen dekken.
Volgens het Deense ministerie van integratie moeten vluchtelingen met voldoende financiële middelen onder de huidige regels ook al aan hun verblijf meebetalen. Integratieminister Inger Støjberg rechtvaardigde het plan door erop te wijzen dat ook de Denen zelf die voor een uitkering in aanmerking willen komen, hun kostbaarheden boven een bepaalde waarde moeten verkopen. In het wetsvoorstel staat ook dat de Deense politie toestemming krijgt om de kleding en bagage van asielzoekers en andere migranten zonder verblijfsvergunning te doorzoeken en de goederen in beslag te nemen.
Het voorstel wordt gesteund door rechtse anti-immigratiepartij Deense Volkspartij (DF) die de afgelopen juni aangetreden minderheidsregering van premier Lars Løkke Rasmussen gedoogsteun geeft. Daarmee is er een meerderheid voor in het Deense parlement. Als het voorstel wordt aangenomen zal het waarschijnlijk in februari ingaan.
In Denemarken en daarbuiten is met afschuw gereageerd op het Deense plan. Het roept met name in Europa herinneringen op aan de Tweede Wereldoorlog, toen de nazi's goud en andere kostbaarheden van Joden en anderen in beslag namen. De Deense oppositiepartijen stellen dat het internationale aanzien van Denemarken ernstig wordt geschaad door het plan.
Uit protest tegen het plan is de Deense Europarlementariërs Jens Rohde van Rasmussens liberale Venstre-partij uit de liberale fractie in het Europarlement gestapt en heeft zich aangesloten bij de linkse fractie. Volgens hem is Venstre de weg kwijt.
"De liberale partij geeft veel te veel toe aan de Deense Volkspartij", aldus Rohde. "De meningen van de DF zijn zeker legitiem, maar ik snap niet waarom wij die moeten kopiëren."
Duizenden Denen verzamelden zich afgelopen september in Kopenhagen om hun steun uit te spreken voor migranten en asielzoekers, en tegen het afschrikbeleid van de regering.
Integratieonderzoeker Zachary Whyte van de Universiteit van Kopenhagen zei tegen de Amerikaanse krant Washington Post dat er helemaal geen noodzaak is voor een dergelijke draconische wet, omdat er in het algemeen maar weinig asielzoekers in Denemarken aankomen met veel geld of juwelen. Volgens Whyte is het "veelzeggend dat sommige mensen zich over het huidige Deense regeringsbeleid afvragen of het nou een grap is of niet".
Dit jaar zijn ongeveer 20.000 migranten naar Denemarken gekomen, velen op doorreis naar Zweden. Vorig jaar kwamen er 15.000 asielzoekers aan in Denemarken.
undefined