Denemarken verbiedt religieuze slacht

null Beeld anp
Beeld anp

Moslims en joden die hun vlees ritueel willen laten slachten kunnen vanaf maandag niet meer terecht in Denemarken. Het land doet onverdoofde slacht in de ban.

Daarmee is Denemarken het vijfde Europese land met een verbod. Opmerkelijk genoeg kwam de beslissing tot stand zonder veel politieke strijd. Het verbod is niet vastgelegd in een wet, maar in een uitspraak van het ministerie.

Voorheen konden slachthuizen een ontheffing aanvragen als ze vlees halal of koosjer wilden produceren. Ze moesten dan wel direct ná het slachtmoment verdoven. Aan die ontheffingen komt nu een einde.

In de praktijk verandert er volgens landbouwminister Dan Jorgensen weinig. Er zou al jaren nauwelijks gebruik worden gemaakt van de vergunningsregeling. Dat hij de kwestie nu toch aanpakt, komt volgens hem doordat er onlangs weer stemmen op gingen voor dergelijke slacht. Jorgensens voorganger Karen Haekkerup stelde eerder dat de regering hiermee een duidelijk signaal gaf: dierenrechten zijn belangrijker dan godsdienst.

'Dit doe je niet zonder open discussie'
Islamitische en joodse organisaties zijn verbolgen. De ministers slaan het parlement over, stelt vertegenwoordiger Finn Schwartz van de joodse gemeenschappen in de Jerusalem Post. 'Religieuze minderheden verdienen respect. Als je fundamentele regels wilt veranderen, moet je een open discussie voeren.' Vlees voldoet alleen aan de joodse en islamitische reinheidsvoorschriften als het dier tijdens het slachten nog in leven is.

De Vereniging van Europese Rabbijnen spreekt van een 'verder afbrokkelen van religieuze vrijheden in Europa'. Voorzitter Pinchas Goldschmidt gaat de 'voortdurende aanvallen op religieuze minderheden' maandag tijdens een overleg met de Europese Commissie aankaarten. Yitzhak Eldan, voormalig Israëlisch ambassadeur van Denemarken, zegt in de Jerusalem Post dat hij vreest voor een 'domino-effect' in andere Europese landen.

Ook roep om Scandinavisch verbod op besnijdenis
Helemaal ongegrond is de vrees voor regulering van lichamelijke rituelen niet. Vorige maand riepen de beroepsgroepen van Deense en Zweedse artsen al op tot het verbieden van rituele jongensbesnijdenis. In september vroegen de ombudsmannen van Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, IJsland en Groenland al om een verbod.

Minister Jorgensen doet de kritiek op de slachtmaatregel af als 'een storm in een glas water'. 'Er is zo nu en dan vraag naar rituele slacht', vertelt hij aan persbureau JTA. 'Ik wil garanderen dat het niet mogelijk is.'

'Dit heeft niets te maken met Kopenhaagse giraffe'
Eerder kozen Zweden, Noorwegen, IJsland en Zwitserland al voor een verbod. In Nederland blijft onverdoofde slacht toegestaan: een motie van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) werd wel aangenomen in de Tweede Kamer, maar sneuvelde in 2012 in de Eerste Kamer. Senatoren twijfelden onder meer aan de juridische deugdelijkheid van de wet.

Volgens minister Jorgensen is het Deense besluit geen reactie op de ophef over de doding van een giraffe in de Kopenhaagse dierentuin. Die doding leidde tot boosheid, vooral onder dierenrechtenactivisten.

Landbouwminister Dan Jorgensen Beeld afp
Landbouwminister Dan JorgensenBeeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden