Denemarken / Rel rond expositie foto’s van Che Guevara

In Denemarken is een grote rel ontstaan over een nog te openen foto-expositie van de Cubaanse revolutionair van Argentijnse komaf, Che Guevara.

Conservatieve politici eisen ingrijpen, maar de gemeente houdt voet bij stuk. De tentoonstelling Che a life (Che een leven) is nog niet geopend. Sterker nog: de foto’s zijn nog niet eens opgehangen. Het gaat om de complete verzameling van meer dan tweehonderd foto’s die Guevara in zijn korte leven (’28-’67) heeft gemaakt, onder meer tijdens zijn reizen naar Rusland, China en Congo. Het is de eerste keer dat de foto’s buiten Cuba worden tentoongesteld. Che’s oudste zoon Camilo Guevara komt de tentoonstelling op 30 augustus in Aalborg openen.

De inrichter van de tentoonstelling is de bekende Deens-Chileense kunstenaar Marco Evaristti, die in 2000 internationale bekendheid verwierf toen hij in een kunstmuseum goudvissen in blenders plaatste. Evaristti zegt een passie te hebben voor Guevara en wist de fotoverzameling naar Denemarken te halen omdat hij bevriend is met zoon Camilo. De website van de tentoonstelling noemt Guevara een ’begenadigd en gepassioneerd fotograaf.’

Een aantal conservatieve raadsleden eist nu de gemeentelijke financiële steun terug, omdat er sprake zou zijn van ’verheerlijking’ van Guevara. De duistere kanten van diens politieke activiteiten worden niet genoemd, zoals onder meer de liquidaties van deserteurs en spionnen. De politici bekritiseren bovendien dat er een t-shirt te koop is met een versie van de bekende afbeelding van Guevara, waarop hij een pistool trekt.

Ook landelijke media en politici bemoeiden zich met de zaak. De conservatieve krant Berlingske Tidende vroeg zich af waarom Guevara nog steeds vrijheidsstrijder wordt genoemd ’zelfs nu we het goede, moderne woord terrorist hebben’.

„Was de terrorist Mohammed Atta kunstenaar geweest, dan mag men foto’s van hem tonen’’, meende daarentegen een ander conservatieve parlementslid. ,,Dat is niet hetzelfde als een verheerlijking."

Evaristti wijst elke overheidsbemoeienis en wordt daarin gesteund door de burgemeester van Aalborg. Evaristti is al weer bezig met een volgende project, waarbij hij een dode bestuurder achter het stuur van een rode Ferrari wil neerzetten. Hiervoor is hij op zoek naar iemand die zich op de rand van de dood bevindt en zijn lichaam wil doneren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden