Den Uyl werd er thuis mee gepest

Saskia Noorman-Den Uyl, de oudste dochter van Joop den Uyl en voormalig PvdA-Kamerlid, is beducht dat door twee opstellen uit zijn schooltijd een verwrongen beeld van haar vader ontstaat. „Ik had een verslaggever aan de lijn die het had over zijn nationaal-socialistische sympathieën. Niets daarvan!”

 • Den Uyl redde twee maal de monarchie
 • Jonge, naïeve en wereldvreemde Joop doorzag Hitler niet
 • In de opstellen, die voorkomen in de gisteren verschenen biografie van Anet Bleich over de PvdA-politicus, toonde de jonge Den Uyl zich in de jaren dertig gevoelig voor rechts-nationalistische denkbeelden en uitte hij waardering voor de prestaties van Hitler-Duitsland. Zijn dochter verklaart dat uit het gereformeerde milieu waaruit hij voortkwam. „Daar bestond altijd al bewondering voor een sterke staat en duidelijke regels. Mijn vader begon daar eind jaren dertig afstand van te nemen en ontwikkelde toen de sociaal-democratische ideeën die hij later uitdroeg.”

  Ze wijst erop dat haar vader, onmiddellijk nadat joodse studenten van de universiteit werden geweerd, zijn gereformeerde studentenvereniging wilde opheffen. „Zelf stapte hij meteen uit het bestuur.” In deze tijd keerde hij zich ook tegen het zwijgen van de kerken.

  Zijn dochter was al langer op de hoogte van de bewuste opstellen, die Den Uyl als jongen van vijftien, zestien jaar schreef. Ze praatte er ook over met haar vader. „We hebben hem in het gezin nog wel gepest met die ideeën.” Saskia Noorman gaf de biografe zelf toestemming de nog vertrouwelijke delen van haar vaders archief in te zien. Overigens bevonden de opstellen zich in het reeds publieke deel van het archief.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden