Den Uyl weigert Van Agt de hand te schudden

DEN HAAG - Oppositieleider Den Uyl heeft er zich gisteren van onthouden premier Van Agt en de andere bewindslieden na afloop van het Kamerdebat de hand te schudden.

Dat leidde in de CDA-fractie tot enige ergernis. Slechte verliezers, was de kwalificatie van een CDA-fractieleid voor Den Uyl en diens fractiegenoten. De bewindslieden namen gisteren uitgebreid felicitaties in ontvangst na hun eerste confrontatie met de Tweede Kamer. Ook de leden van de oppositiepartijen PPR en D'66 onder aanvoering van mevrouw Beckers en de heer Terlouw maakten hun opwachting bij het nieuwe kabinet. Naast de Kamerleden van PvdA ontbraken ook de leden van PSP en CPN. In CDA-kring werd dit beschouwd als het doorbreken van een goede gewoonte.

In de televisie-rubriek Den Haag Vandaag gaf de heer Den Uyl gisteravond laat een verklaring voor zijn handelwijze. ,,Ik heb in het debat enkele malen gezegd dat dit kabinet er niet had mogen zitten. Ik kan het niet verkroppen dat premier Van Agt zich niet verantwoord heeft voor het optreden van zijn kabinet. Het is politiek gesproken onbegrijpelijk dat dit debat is gevoerd zonder dat het CDA een poging deed om de gang van zaken bij de kabinetsformatie toe te lichten'', aldus de heer Den Uyl.

Trouw 20 januari 1978

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden