Den Haag zoekt nog naar diplomaat voor Kosovo

PRISTINA - Het Nederlandse kantoor in Pristina staat leeg. Buitenlandse Zaken kan nog geen opvolger vinden voor de vertegenwoordiger in Kosovo, Jeanette Seppen. Die is in het weekeinde vertrokken naar haar nieuwe post in Ramalla op de Westelijke Jordaanoever.

Er is veel geld, energie en prestige gestoken in ontwikkelingsprojecten in Kosovo. Nederland is met 16 miljoen euro dit jaar een van de grootste donoren. Desondanks is Pristina in de buitenlandse dienst niet populair: de eenmanspost geldt voor ervaren diplomaten als te onbeduidend. Veel minder ervaren collega's vinden dat Kosovo niet in hun carrièreplanning past en voor beginners worden de problemen te ingewikkeld geacht.

De eerste vertegenwoordiger moest vorig jaar langer blijven omdat er geen opvolger kon worden gevonden. Volgens Buitenlandse Zaken wordt er hard gewerkt aan de opvolging. Maar je moet wel een geschikte kandidaat hebben, aldus een woordvoerder.

De zaken in Kosovo worden nu behartigd door de ambassade in Belgrado. Dat is niet eenvoudig, gezien de gevoelige relaties tussen de Joegoslavische en Servische autoriteiten enerzijds en het internationale bestuur van Kosovo anderzijds.

Volgens Belgrado hebben de autoriteiten in Kosovo te weinig oog voor de belangen van de Servische minderheid. Kosovo is geen zelfstandige staat. Formeel is het nog een onderdeel van Joegoslavië, hoewel Belgrado er niets te vertellen heeft. Kosovo staat sinds juni 1999 onder internationaal bestuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden