Den Haag zoekt geld voor doek Jan Steen

Henny de Lange

den haag – De gemeente Den Haag gaat geld inzamelen om het hele schilderij ’De huwelijksnacht van Tobias en Sarah’ van Jan Steen in haar bezit te krijgen. De gemeente bezit nu slechts een deel (24 procent), de rest van het doek is eigendom van een erfgename van de joodse kunstverzamelaar Jacques Goudstikker. De rechtbank wees onlangs het verzoek van de gemeente af om haar deel voor ruim 600.000 euro te verkopen aan Goudstikkers schoondochter Marei von Saher. Geld om Von Saher uit te kopen, die voor haar deel bijna 2 miljoen euro vraagt, was er volgens de gemeente niet. Den Haag wil nu een beroep doen op fondsen en op het rijk.

Het door Jan Steen in de zeventiende eeuw geschilderde doek werd in de negentiende eeuw in tweeën gesneden. Het rechter stuk met de aartsengel Rafaël en de draak werd in 1907 gekocht door kunstverzamelaar Abraham Bredius. Hij liet zijn kunstcollectie in 1946 na aan de gemeente Den Haag op voorwaarde dat de werken altijd te zien zouden zijn in het naar hem genoemde museum in Den Haag. Het linker deel van Tobias en Sarah voor het bruidsbed kwam in 1931 terecht bij Goudstikker, die op de vlucht voor nazi’s om het leven kwam. Na de oorlog kwam zijn kunstcollectie in handen van de Nederlandse staat. Tien jaar later droeg de staat het stuk schilderij met Tobias en Sarah echter over aan de erfgenamen van Goudstikker. Omdat Von Saher en Den Haag het schilderij niet wilden delen, sloten ze een deal. Volgens de rechtbank is die strijdig met het testament van Bredius.

In zijn geheel is het schilderij volgens kenners 5 tot 10 miljoen euro waard. Den Haag gaat er vanuit dat Von Saher de vraagprijs voor haar deel niet verder gaat opschroeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden