Den Haag zet streep door Koolhaas-gebouw

den haag – Het Haagse stationsplein is er al voor opgebroken, maar de bouw van het zogeheten M-gebouw van architect Rem Koolhaas is op het allerlaatste moment afgeblazen.

Dat heeft de Haagse college gisteren besloten. Volgens wethouder Marnix Norder (PvdA) zijn er te veel onzekerheden rond het project.

Het ging om drie geschakelde torens pal voor het station, een project van 300 miljoen euro. In het gebouw van 93 meter hoogte zouden behalve kantoren ook huizen, winkels en een enorme fietsenstalling komen. Het gebouw zou in 2015 worden opgeleverd.

De gemeente had zich al garant gesteld voor een aanzienlijk deel van de te verhuren oppervlakte. De bouw zou 1 juli beginnen, maar moest vanwege bezwaarprocedures worden uitgesteld. Daardoor liep het project 1,3 miljoen euro aan rijkssubsidie mis.

Wethouder Norder en projectontwikkelaar Eurocommerce konden het niet eens worden over de manier waarop dit gat moest worden gedicht. Norder noemde Eurocommerce gisteren ’onbetrouwbaar’.

Bij de beslissing speelde ook mee dat de vooruitzichten op de kantorenmarkt somberder zijn geworden in deze crisistijd. Afblazen van het project is een forse klap voor het Haagse college, dat met architect Koolhaas juist een topper meende te hebben binnengehaald.

De kosten van het gebouw zouden hoog uitvallen door de constructie ervan. De vorm maakte het allemaal extra duur. Ook zou het op ’pootjes’ hebben gestaan, waardoor veel ruimte niet te verhuren zou zijn geweest.

De stenen op het plein worden voorlopig teruggelegd. Norder hoopt, als de markt beter is, op dezelfde plek opnieuw te beginnen. Het is volgens hem immers een toplocatie, vlakbij openbaar vervoer, rijkswegen, binnenstad en regeringscentrum. De Haagse D66-fractie, die het eerdere plan steunde, drong gisteren direct aan op nieuwe invulling van de ’desolate zandvlakte’ voor het Haagse station.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden