Den Haag wil geen aanval buiten VN om

De ontwikkelingen in Syrië gaan zo snel, dat de Tweede Kamer niet het einde van het zomerreces wil afwachten voordat ze met minister Timmermans van buitenlandse zaken praat over de rol van Nederland in het conflict. De fracties willen vandaag een brief hebben van de PvdA-bewindsman waarin hij ingaat op de laatste ontwikkelingen. Daarna roepen ze hem voor een debat naar de Tweede Kamer, dat waarschijnlijk morgen plaatsvindt.

Dat debat gaat over de vermoedelijke gifgasaanval in Syrië van vorige week, de reacties daarop van de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Frankrijk, en over de Nederlandse Patriotraketten die nog altijd in Turkije staan, vlakbij de Syrische grens.

De Verenigde Staten lijken aan te koersen op serieuze acties buiten de VN-Veiligheidsraad om en ook Groot-Brittannië en Frankrijk lijken geneigd om als het moet de Verengde Naties buiten beschouwing te laten. Het overgrote deel van de parlementariërs is het met Timmermans eens dat het belangrijk is om in eerste instantie vast te houden aan besluiten van de Veiligheidsraad - al wil de minister niets uitsluiten.

In de Tweede Kamer zijn subtiele verschillen te beluisteren tussen de coalitiepartijen. Michiel Servaes van de PvdA wil hoe dan ook dat de VN-inspecteurs die de aanval nu onderzoeken hun werk eerst afmaken en dat landen die meer over de toedracht weten, hun kennis delen. "Mocht er besloten worden tot militair ingrijpen, dan moet daarvoor een rechtsgrond zijn." Wat hem betreft spelen de VN 'een sleutelrol'.

Voor VVD-Kamerlid Han ten Broeke gaat een eventuele militaire reactie ook bij voorkeur via de VN, maar het is voor hem geen voorwaarde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden