Den Haag werkt koortsachtig aan oplossing zorgconflict

PvdA-senator Guusje ter Horst staat de pers te woord, gisteren in de centrale hal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Beeld anp

UPDATE De coalitie werkt koortsachtig aan een oplossing voor het zorgconflict tussen de regeringspartijen VVD en PvdA. In het Torentje van premier Rutte vond vanavond een crisisberaad plaats met de kopstukken van beide partijen. De VVD en PvdA hebben inmiddels een akkoord gesloten over aanpassing van de zorgwet.

Volgens PvdA-staatssecretaris Van Rijn is er hard gewerkt aan een oplossing en leidt de crisis niet tot de val van het kabinet. Premier Rutte heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer en momenteel is er een debat gaande over de gevolgen van de verwerping van de zorgwet. Volgens VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft het kabinet een aantal bezwaren die in de Eerste Kamer leefden over de zorgwet kunnen rechtbreien. "We gaan in het debat zien hoe dat gewaardeerd wordt", aldus Zijlstra.

De leiders van de drie 'constructieve' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn vanavond ook aangeschoven in het Torentje, maar hebben geen akkoord met het kabinet gesloten. "De coalitiepartijen hebben een akkoord met elkaar", zei Pechtold na afloop van het gesprek.

Geen keiharde garantie
Voor het crisisoverleg spraken Rutte, minister Schippers (Volksgezondheid) en VVD-fractieleider Zijlstra onderling met elkaar op de werkkamer van Zijlstra. Onderwerp van gesprek van de VVD-top was of ze genoegen kunnen nemen met de verwachtingen die de dissidente PvdA-senatoren hebben gecreëerd.

Die senatoren, Guusje ter Horst, Marijke Linthorst en Adri Duivesteijn, hebben duidelijk gemaakt dat als het kabinet aan hun wensen voldoet, Schippers de verwachting mag hebben dat de PvdA-Senaatsfractie dan instemt met een nieuw voorstel. Maar ze weigeren een keiharde garantie vooraf te geven. Ze vinden dat staatsrechtelijk niet juist, zei oud-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst vandaag tegen het ANP.

'Niemand heeft er baat bij dat het kabinet valt'
"Inhoudelijk zijn we heel dicht bij elkaar gekomen, maar het laatste zetje dat geëist wordt, dat wij van tevoren ja zeggen tegen een tekst die we nog niet hebben gezien, dat kan en mag staatsrechtelijk helemaal niet", aldus Ter Horst. Voor haar is het niet duidelijk hoe de zaken er nu voor staan. "Ik hoop dat het goed komt. Niemand heeft er baat bij dat het kabinet valt. Ik zou het zeer betreuren als het hierop zou mislopen."

Optimisme
Eerder op de dag liet Schippers zich positief uit over de ontwikkelingen. Volgens haar is er 'zeker voortgang'. Ze zei dat na een gesprek in het Torentje met premier Mark Rutte, PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom.

Rutte meldde de Kamer vandaag dat hij niet naar de EU-top in Brussel gaat. Hij heeft zijn Luxemburgse collega Xavier Bettel gevraagd in de Europese Raad de Nederlandse standpunten naar voren te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden