Den Haag vraagt zich af: Hoe genezen we toeristen van hun Amsterdam-verslaving?

Het I Amsterdam logo (in Ajax-tenue) Beeld ANP
Het I Amsterdam logo (in Ajax-tenue)Beeld ANP

De Kamer is sceptisch over het plan van staatssecretaris Mona Keijzer om toeristen te verleiden behalve Amsterdam ook andere delen van het land te bezoeken. Een ‘toerismetop’ moet uitkomst bieden.

Noor de Kort

“Toeristen lijden aan een Amsterdam-verslaving”, vindt Jan Paternotte (D66). De Amsterdam-promotie in het buitenland moet stoppen, zei hij woensdag in een debat in de Tweede Kamer over de spreiding van toerisme. “Amsterdam verkoopt zichzelf al.” Regeringspartij D66 wil meer aandacht voor andere Nederlandse regio’s.

Ook staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, economische zaken) is van plan om toeristen te verleiden andere plaatsen aan te doen, maar wil niet stoppen met het promoten van Amsterdam. “Dan zou je het mooiste visitekaartje dat je hebt, weggooien.” Keijzer hoopt dat reizigers vanuit de hoofdstad steden als Den Haag, Rotterdam en Breda met bijbehorende musea en bezienswaardigheden zullen bezoeken.

Vorig jaar nam het aantal buitenlandse toeristen toe met 11 procent tot 17,6 miljoen. Er kwamen vooral meer Russen, Chinezen en Amerikanen. 20 miljoen Nederlanders gingen in eigen land op pad. Tot 2030 komen er nog 7 miljoen extra buitenlandse vakantiegangers bij, is de verwachting van staatssecretaris Keijzer. Zij baseert deze cijfers op onderzoek van de wereldwijde toerismeorganisatie UNWTO.

Mierenhoop van toeristen

Ondertussen klagen inwoners van het centrum van Amsterdam, maar ook van plaatsen als Giethoorn en Volendam, dat hun woonplaats is verworden tot een mierenhoop van toeristen. Inwoners van de hoofdstad ergeren zich aan het lawaai van rolkoffers, opstoppingen door toeristisch verkeer van bijvoorbeeld paardenkoetsen en segways, de toename van souvenirwinkels en geschreeuw van dronken en blowende toeristen op straat.

Keijzer tracht deze problemen te verhelpen door toeristen meer over Nederland te verdelen. Buitenlandse bezoekers moeten nog meer worden gewezen op interessante steden en musea die op relatief korte afstand van Amsterdam te vinden zijn. Als voorbeeld noemt zij dat een toerist nu al het advies krijgt om niet alleen naar het Van Gogh-museum in Amsterdam te gaan maar ook naar de geboortestreek van de schilder, Noord-Brabant.

De brief die Keijzer vorige week naar de Kamer stuurde over spreiding van toeristen kreeg een sceptisch onthaal. “Niet overtuigend”, zei Paternotte. “Een keuvelend verhaal”, was het commentaar van PvdA’er William Moorlag. De Kamer wil een duidelijker plan en daarom organiseert Keijzer binnenkort een ‘toerismetop’. Daar schuiven in ieder geval gemeenten en provincies aan om te praten over een betere verdeling van toeristen over Nederland.

Keijzer benadrukte dat het belangrijk is realistisch te blijven over de grote aantrekkingskracht van de hoofdstad. “Als ik morgen besluit om naar Londen te gaan, laat ik mij ook niet zomaar verwijzen naar Birmingham.”

Schrijver Jan van Mersbergen klaagt niet over de toenemende stroom toeristen in Amsterdam. Zij leren hem anders kijken naar zijn stad.

Lees ook: Waarom altijd naar Amsterdam? Doe een dagje Hoorn!

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden