Den Haag trekt nog een allerlaatste keer de beurs voor de publieke omroep

null Beeld ANP
Beeld ANP

De publieke omroep krijgt 40 miljoen euro om financiële gaten te dichten. Maar die geste is eenmalig, benadrukt de Kamer.

Lex Oomkes

Hilversum krijgt in politiek Den Haag maar voor een zeer klein deel zijn zin. Het gat in de inkomsten van de publieke omroep, berekend op zestig miljoen euro voor 2019, wordt niet door de overheid gedicht. Hilversum zal het moeten doen met een eenmalig bedrag van veertig miljoen euro. Vandaag dient de coalitie, op initiatief van D66, daarvoor een motie in.

De tijden dat men in Hilversum maar met de vingers hoefden te knippen en in Den Haag de beurs werd geopend, zijn voorbij. Dat de inkomsten uit reclame teruglopen en de omroepreserves als gevolg daarvan snel minder worden, maakt nog slechts een beetje indruk op Haagse politici.

Mediaminister Arie Slob weigert al sinds zijn aantreden ook maar na te denken over de vraag of hij de tekorten bij de publieke omroep moet aanvullen. Dat geld zou dan moeten komen uit het budget voor het onderwijs en dat zou een slecht signaal afgeven, aldus de minister.

Bronnen rond de minister benadrukken ook dat, mocht hij geld over hebben voor de media, hij veel liever de in ernstige problemen verkerende regionale (televisie-, radio- en dagblad)journalistiek te hulp zou komen. Het is de reden dat in de op Prinsjesdag aan de Kamer aangeboden begroting met geen woord gerept wordt over extra geld voor de publieke omroep.

Geen cent extra

Toch vond de coalitie dekking voor een eenmalige bijdrage van veertig miljoen. Dat geld komt nu extra op de begroting van Slob. De Kamerfracties kunnen erop wijzen dat zij de overheidsbegroting kunnen beïnvloeden en Slob is geen cent extra aan Hilversum kwijt. Iedereen tevreden.

Aan het bedrag worden wel voorwaarden gesteld. De publieke omroep zal voor de nieuwe concessieperiode moeten aangeven hoe de teruglopende Ster-inkomsten de komende jaren moeten worden opgevangen.

Daarbij speelt al jaren op de achtergrond de discussie over de verhouding tussen de publieke omroep en de door private bedrijven uitgegeven kranten. Beiden zitten elkaar op het internet enorm in de weg. De ChristenUnie lijkt het nu te willen gaan zoeken in meer (overigens al eerder beproefde) samenwerking tussen Hilversum en de kranten. "In tijden waarin feiten er steeds minder toe doen zou het goed zijn de Berlijnse Muur tussen de publieke omroep, kranten en andere nieuwsbedrijven te beslechten", aldus CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers woensdag tijdens de eerste dag van de Algemene Beschouwingen.

Ook D66-voorman Alexander Pechtold benadrukt dat steun voor de publieke omroep in breder verband moet worden gezien. "De omroepen moeten nu eerst hun financiën op orde hebben. Dan kan de minister aan de slag met een plan dat aansluit bij de nieuwe mediabehoeften van onze maatschappij", zie Pechtold gisteren.

Lees ook:

Inhoudelijk kan het scherper bij de NPO, bewijst het 'Hazes-weekend'

Tv-recensent Maaike Bos verbaast zich over een weekend Hazes op de publieke omroep. "Let wel: zonder context, gewoon urenlange herhalingen. Dat is ook een methode om bij de publieke omroep te bezuinigen."

Het is de hoogste tijd voor een debat over de taak van de publieke omroep

Er is geen twijfel over mogelijk dat er een publieke taak is op radio en televisie. De situatie is echter fundamenteel anders dan in de beginjaren van de radio, de situatie­­ waarop de organisatie in Hilversum in feite nog steeds gebaseerd is, schreef Trouw onlangs in een commentaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden