Den Haag trekt meer geld uit voor aanpak jihad

'De afgelopen jaren vertrokken ruim dertig Haagse jihadisten naar Syrië' Beeld anp
'De afgelopen jaren vertrokken ruim dertig Haagse jihadisten naar Syrië'Beeld anp

De gemeente Den Haag gaat het budget voor de bestrijding van jihadisten en het opvangen van teruggekeerde Syriëgangers vanaf volgend jaar structureel verhogen naar 350.000 euro. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente vandaag bevestigd na berichtgeving hierover in het AD.

Redactie

Het jaarlijkse budget voor dergelijk terrorismebestrijding was 150.000 euro. Bij het tegengaan van radicalisering door Haagse moslims werkt de gemeente nauw samen met het Openbaar Ministerie, politie en veiligheidsdienst AIVD. Ook voert ze overleg met andere grote steden als Amsterdam en Rotterdam.

Naar verluidt kampt Den Haag met ongeveer 200 radicale moslims die openlijk voor hun gedachtegoed uitkomen. Circa 30 Haagse jihadisten zijn de afgelopen periode naar Syrië vertrokken. Een aantal van hen is weer teruggekeerd.

Dreiging
De afgelopen 2 jaar zijn al 14 Nederlandse jihadstrijders omgekomen in Syrië en Irak. De AIVD heeft momenteel moeite de groeiende stroom Nederlandse jihadisten in eigen land goed te volgen, onder meer vanwege een capaciteitsprobleem. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) meldde vorige week dat Nederland alle beschikbare middelen zal inzetten om de 'veelomvattende' terroristische dreiging van jihadisten aan te pakken. De nadrukkelijke aanwezigheid van de internationale jihadistische beweging in Nederland, maakt dit volgens hem noodzakelijk.

Gisteren was er een demonstratie op het Hobbemaplein in Den Haag van sympathisanten van de radicale beweging Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). Deelnemers zwaaiden met vlaggen en spraken zich uit tegen 'politiegeweld'.

Delft
NRC Handelsblad berichtte vandaag dat de gemeente Delft niets heeft gedaan met een signaal dat zij in 2012 kreeg over moslimjongeren die aan het radicaliseren waren. Enkele maanden voordat minstens tien Delftse vrienden naar Syrië reisden, kreeg de gemeente een melding van een moskee over de problemen. Er gebeurde niets, aldus de krant.

De Delftse vriendengroep werd enige tijd voor hun jihadreis uit de plaatselijke moskee gezet wegens radicaal gedachtegoed. De moskee meldde dit bij de politie, die het signaal doorspeelde aan de veiligheidsdienst en de gemeente Delft. Het hoofd veiligheid van de gemeente Delft bevestigt dat de gemeente 'niks gedaan' heeft met het signaal. 'We waren ons toen absoluut niet van bewust dat radicalisering een probleem was.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden