Den Haag stemt definitief voor nieuw cultuurpaleis

Een maquette van het 'Spuiforum' in het Haagse stadhuis. Beeld anp
Een maquette van het 'Spuiforum' in het Haagse stadhuis.Beeld anp

In het centrum van Den Haag verrijst tussen nu en 2018 een groot cultuurpaleis. De gemeenteraad ging daar donderdagavond laat definitief mee akkoord. Over het zogeheten Spuiforum was en is veel te doen. Door de ophef dreigde de Haagse coalitie in de zomer te vallen.

Het Spuiforum moet het onderkomen worden van het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden daarvoor gesloopt. Den Haag heeft maximaal 181 miljoen euro over voor het project.

Bij de vergadering donderdag stemde de gemeenteraad in met het bestemmingsplan voor het gebied waar het theater moet komen. Het bestemmingsplan is een gedetailleerde plattegrond waarin staat wat voor activiteiten ergens mogen komen. Het is de laatste stap in de aanloop naar de bouw. Na de goedkeuring mag de gemeente nu zoeken naar bedrijven die het theater gaan bouwen.

Het project is niet populair in Den Haag, blijkt uit peilingen. Maar wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling) is optimistisch. 'Draagvlak ontstaat als je begint. Dit wordt geweldig, een brandpunt van cultuur midden in de stad. Het is zo helder dat dit een verbetering is.'

'Verspilling belastinggeld'
Tegenstanders vinden het project een verspilling van belastinggeld. Ze zijn bang dat het cultuurpaleis veel duurder wordt dan begroot en zien liever dat de bestaande gebouwen worden gerenoveerd. De gemeente heeft die mogelijkheid in de zomer laten onderzoeken maar daaruit kwam naar voren dat sloop en nieuwbouw goedkoper was en meer opleverde. Andere critici wijzen op het historisch belang: het Lucent Danstheater uit 1987 was het eerste grote ontwerp van de nu wereldberoemde architect Rem Koolhaas.

De tegenstanders leggen zich niet neer bij de keuze van de gemeenteraad. Ze willen naar de Raad van State stappen. Ook hopen ze dat de nieuwe coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar het besluit terugdraait. Norder is daar niet bang voor. 'Dan verspilt het college miljoenen.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden