Den Haag regelt zelf spoorverbinding met Brussel

Station Den Haag Centraal. Beeld ANP
Station Den Haag Centraal.Beeld ANP

De gemeente Den Haag gaat deze maand met zeven vervoersbedrijven praten over de exploitatie van een treinverbinding tussen Den Haag Centraal en Brussel-Midi. Een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Peter Smit bevestigde woensdag een bericht van De Telegraaf hierover.

Den Haag heeft bij spoornetbeheerder ProRail capaciteit aangevraagd op het spoor tussen de hofstad en Brussel. Hiervoor heeft de gemeente een besloten vennootschap opgericht. Het is de bedoeling dat het spoorbedrijf dat de intercitylijn uiteindelijk gaat verzorgen, de bv dan overneemt.

Den Haag heeft sinds 9 december geen rechtstreekse treinverbinding meer met Antwerpen en Brussel. De aloude Beneluxtrein is opgeheven en vervangen door de hogesnelheidstrein Fyra. Wie daarmee wil reizen moet echter eerst naar Rotterdam en dan overstappen.

Den Haag onderzoekt nu of het mogelijk is een nieuwe treinverbinding tot stand te brengen. Deze trein moet stoppen in Delft, Rotterdam, Dordrecht, Roosendaal, Antwerpen, Mechelen, Brussel Centraal en Brussel Zuid.

Wethouder Peter Smit van verkeer liet weten het marktonderzoek naar de mogelijkheden in korte tijd te hebben opgezet. 'De aanvraag bij ProRail is de deur uit en eind januari spreken we met de eerste bedrijven. In totaal nodigen we zes à zeven bedrijven uit om de mogelijkheden van de door ons gewenste treinverbinding te onderzoeken.'

De Europese Commissie heeft op zich geen bezwaren tegen alternatieve intercityverbindingen tussen Nederland en België. Europees commissaris Siim Kallas (Verkeer) benadrukt wel dat het om 'klassieke internationale treindiensten' moet gaan, want de Fyra mag niet in het gedrang komen. Kallas reageerde op een vraag van de Belgische Europarlementariër Ivo Belet over de mogelijkheden voor een alternatieve exploitant op de route Amsterdam-Brussel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden