Den Haag raakt weer veel ervaring kwijt

Ineke van Gent (GroenLinks) neemt afscheid van het vertrekkend Kamerlid John Leerdam (PvdA). (FOTO'S MAARTEN HARTMAN)Beeld Maarten Hartman

den haag – - Maar liefst 62 vertrekkende volksvertegenwoordigers werden gisteren kort toegesproken voor Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, op de laatste zittingsdag van de Tweede Kamer die aantrad op 30 november 2006.

De meesten ontvingen een bescheiden en beschaafd roffeltje op de Kamerbanken van de collega’s, sommigen kregen bij hun afscheid de handen wat luider op elkaar. Maar het langste applaus klonk voor twee oudgedienden die de deur van het Binnenhof achter zich dichttrokken: SP’er Jan Marijnissen en Bas van der Vlies van de SGP.

Het aantal vertrekkers, uit vrije wil dan wel gedwongen door de verkiezingsuitslag, is toch weer hoog ondanks de (vage) voornemens in het parlement en de partijen om een poging te doen meer ervaring in de Kamer te handhaven.

Onder de meer bekende afzwaaiers bevonden zich verder Remi Poppe (SP), Johan Remkes (VVD), Agnes Kant (SP), John Leerdam (PvdA) en Rita Verdonk. Kamervoorzitter Verbeet zwaaide Verdonk uit als een doorzetter die nu toch in het stof moet bijten na haar electorale pieken en dalen: „Weinigen in de Tweede Kamer hebben zoals u gemerkt hoe onvoorspelbaar de politiek is”.

Er werd gisteren ongemerkt een bijzondere politieke periode afgesloten. Niemand stond er bij stil, maar met het vertrek van het PvdA-Kamerlid Margot Kraneveldt is nu het laatste spoortje van de roemruchte LPF uit de Kamer verdwenen. Kraneveldt was voor haar PvdA-periode tussen 2003 en 2006 Kamerlid voor de partij van wijlen Pim Fortuyn.

De vertrekkende SGP-leider Van der Vlies, die 29 jaar in de Kamer zat, noemde het Kamerdebat het grootste gemis dat hem nu gaat treffen. „Wat mij aan die debatten fascineert is dat ze een volledige doorsnee bieden van wat er in de samenleving leeft”.

Hij riep de volgende Kamer wel op het een beetje beschaafder te houden dan vaak in het afgelopen vechtparlement het geval was. „Onze taal biedt ruim genoeg mogelijkheden om ons ver te houden van platvloersheid. Er wordt op op ons gelet”. Zelf koos Van der Vlies bij hem passende laatste woorden op het spreekgestoelte: „Soli deo gloria”.

Voor zes vertrekkende Kamerleden was er een koninklijke onderscheiding: Rendert Algra, Marleen de Pater-Van der Meer, Jan de Vries en Annie Schreijer-Pierik (allen CDA), Harm Evert Waalkens (PvdA) en Bas van der Vlies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden