Den Haag plaatst leerlingen Aloysius op nieuwe scholen

Hoogbegaafdenonderwijs verdwijnt, ondanks toezeggingen staatssecretaris Dekker

De verweesde leerlingen van het Aloysius College, die daar vanaf eind volgende week definitief geen onderwijs meer krijgen, hoorden gisteren op welke nieuwe school ze terechtkunnen. De kinderen stelden lijstjes op van hun drie favoriete scholen. 360 van de 400 leerlingen, 90 procent, gaan over twee weken naar hun school van eerste keuze, de anderen naar een tweede of derde keus.

Scholen in Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg boden samen 1200 plekken aan om de 400 kinderen van het Aloysius op te nemen. De bijna honderdjarige school met een goede reputatie in Den Haag vocht vorig jaar om open te blijven ondanks grote financiële problemen. Toen een inspectierapport deze zomer duidelijk maakte hoe slecht de school geleid wordt, wist het bestuur: niemand zou meer willen investeren in het Aloysius. Staatssecretaris Dekker zorgde ervoor dat de school op 20 november sluit.

Na een banenmarkt en een sollicitatieronde maakten de leerlingen twee weken geleden hun keuze voor een nieuwe school. Tot opluchting van Den Haag bleef een run op een handvol scholen uit, zodat minder kinderen teleurgesteld hoefden te worden. De Haagse scholen vinden een plaatsing van 90 procent op de favoriete school een goede score. Volgens vader Peter ten Wolde hebben de ouders dan ook wel erg strategisch gekozen. "We wisten dat bepaalde scholen een of twee plekken hadden, daar schrijf je dan niet in."

Niet iedereen is tevreden. De kinderen op de hoogbegaafdenafdeling van het Aloysius hadden gehoopt gezamenlijk over te kunnen gaan naar een andere school. Ook staatssecretaris Dekker wilde dat het hoogbegaafdenonderwijs, dat nergens anders in Den Haag gegeven wordt, overeind zou blijven. Een poging van het Zandvliet College om hele klassen hoogbegaafde kinderen van het Aloysius over te nemen, mislukte omdat een aantal hoogbegaafde kinderen wegstroomde naar scholen buiten Den Haag. Er bleven te weinig over voor een nieuwe afdeling.

Een andere zorg blijft, zo zegt Juul Brouwers, moeder en betrokken bij een doorstartplan voor de school, dat de vmbo-leerlingen nu terechtkomen op categorale vmbo's in de stad. "De kansen om door te stromen die een brede school als het Aloysius bood, worden kleiner."

Het Aloysius is nog niet helemaal dicht: de eindexamenleerlingen mogen het jaar afmaken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden