Den Haag pakt Schilderswijk aan

Leerplichtambtenaren controleren woensdag samen met politieagenten in de Schilderswijk in Den Haag. Zij spreken kinderen aan en vragen hen waarom ze niet op school zijn en controleren hun verhaal. Beeld ANP XTRA
Leerplichtambtenaren controleren woensdag samen met politieagenten in de Schilderswijk in Den Haag. Zij spreken kinderen aan en vragen hen waarom ze niet op school zijn en controleren hun verhaal.Beeld ANP XTRA

De Haagse Schilderswijk wordt intensief aangepakt. Vijfhonderd 'kwetsbare gezinnen' krijgen de komende twee jaar begeleiding, net als tientallen risicojongeren. De aanpak is gericht op het verbeteren van de leefbaarheid, veiligheid en sociaal-economische positie van de inwoners van de buurt. Daarvoor wordt tot 2014 (de eerste fase) 11 miljoen euro uitgetrokken.

Dat staat in het concept van het actieplan 'Deal Schilderswijk' dat vanmorgen in het college van burgemeester en wethouders wordt behandeld en 's middags door wethouder Marnix Norder (PvdA, wijkaanpak) wordt gepresenteerd.

Risicojongeren zijn jongeren die het gevaar lopen af te glijden. Zij krijgen een coach en een persoonlijk plan van aanpak op psychosociaal, economisch of educatief gebied.

Datzelfde geldt voor de zogenoemde kwetsbare huishoudens, gezinnen met meerdere problemen. Ook die krijgen elk een begeleider. Op die wijze moeten financiële, opvoedings- en gezondheidsproblemen worden opgelost.

Verder is er in het plan aandacht voor werk. Mensen met een uitkering moeten iets terugdoen voor de samenleving door aan het werk te gaan. Werkloze jongeren en leden van de kwetsbare huishoudens worden, waar mogelijk, sneller naar werk doorgeleid of bijvoorbeeld om- of bijgeschoold. Wie geen regulier werk vindt, gaat vrijwilligerswerk doen.

De leefbaarheid moet volgens het actieplan worden vergroot door de wijk weer 'schoon en heel' te laten zijn. Naar voorbeeld van de bestaande Buurt Interventie Teams, komen er straks per straat of buurt contactpersonen die problemen en overlast kunnen melden. De gemeente onderneemt direct actie op de melding.

De Schilderswijk krijgt bijzondere aandacht van de gemeente, omdat deze officiële 'krachtwijk' - in tegenstelling tot de drie andere Haagse krachtwijken - volgens de notitie 'nog niet het kantelpunt heeft bereikt en de wijk nog onvoldoende de weg naar boven heeft bereikt'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden