Den Haag neemt inburgeraars mee naar ADO

door Bart Zuidervaart

Elke nieuwe Hagenaar moet ’onze groen-gele jongens’ in zijn hart sluiten, zegt de gemeente. Inburgeraars bezoeken daarom voetbalwedstrijden van ADO Den Haag.

De oplettende inburgeraar had mooi wat nieuwe uitdrukkingen in zijn woordenboekje kunnen opschrijven. De scheidsrechter is vanavond in het Zuiderpark een ’kankâhlèeâh’, de grensrechter een ’schele’, en de donkere tegenstander heet afwisselend ’oeha-oeha-aap’ en ’zwarte piet’.

Maar daarvoor zijn de veertig inburgeraars niet naar de lwedstrijd ADO-Den Haag tegen Excelsior gekomen. En bovendien, zegt de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh, „spreekkoren en scheldpartijen horen erbij. Dat gebeurt ook op straat. Ik versta het niet eens, laat staan jullie inburgeraars!”

Daar heeft de wethouder gelijk in. Zijn gasten van vanavond volgen allemaal sinds kort een inburgeringscursus. En Nederlands verstaan en spreken gaat nog moeilijk. Maar voetbal is de taal van velen, dus gingen ze graag in op de uitnodiging van Baldewsingh.

Zoals Comfort Kekeocha uit Nigeria. Acht jaar in Nederland, twee maanden op cursus, en gek van voetbal. De sport in haar geboorteland is toch leuker, vertelt ze. „Vooral mooiere mannen, hè. Dat is ook belangrijk.”

De nieuwe Hagenaars krijgen een plek op de zuidtribune, ver van de harde kern van ADO. „We houden het gezellig vanavond”, zegt de wethouder.

Abderrahman Ben Stitou, geboren Marokkaan, verbaast zich over de lege plekken op de tribunes. „Als Wydad Casablanca, Sam Marrakech of Raja Casablanca spelen, zit het helemaal vol. Er kan dan niemand meer bij.” Ben Stitou is een kenner. Het liefst ziet hij Real Madrid of Espagnol voetballen, „maar je bent altijd voor de club die speelt in jouw stad. Zo hoort het.” Als hij de uitdrukking had gekend, zou Ben Stitou de verdediging van ADO als een gatenkaas omschrijven. „De boel staat open, geen tactiek, geen ervaring. Rommelig, Ja. Dat is het.”

Wethouder Baldewsingh neemt sinds enkele maanden groepjes inburgeraars mee naar thuiswedstrijden van ADO. „Elke Hagenaar moet weten dat we een Paul Krugerlaan hebben in de stad, een pier bij Scheveningen en de Tweede Kamer”, legt hij uit. „Maar iedereen moet ook weten dat we een waar volkstheater hebben: het Zuiderpark van ADO Den Haag. Daar moet je geweest zijn wil je de stad in je hart kunnen sluiten. Als je daar op de tribune zit, denk je: ik ga voor die groen-gele jongens.”

De boodschap van de wethouder is overgekomen. De inburgeraars schreeuwen nog harder om gele kaarten en vrije trappen dan de Hagenezen zelf. Pas tegen het einde van de wedstrijd weet ADO op gelijke hoogte te komen met Excelsior: 2-2. ’Oh, oh, Den Haag, mooie stad achter de duinen’, zingt de wethouder mee. Zijn gasten vonden het ’een mooie wedstrijd’, ’spannend’ en ’leuk om er eens bij te zijn’.

„De missie is geslaagd”, concludeert Baldewsingh. „Ze vonden het prachtig. Zag je ze springen op de tribunes?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden