Den Haag mag Islamistische stichting weren

Een man loopt langs een vestiging van de Islamitische Stichting Qanitoen tijdens het vrijdaggebed.Beeld ANP

De islamitische stichting Qanitoen moet onmiddellijk stoppen met gebedsdiensten en maatschappelijke activiteiten in het pand aan de Cilliersstraat in Den Haag. De Haagse rechtbank stelde in een door de gemeente Den Haag aangespannen kort geding dat het bestemmingsplan van dat pand alleen bedrijfsmatige activiteiten toelaat.

Deze uitspraak viel donderdag bij toeval samen met de behandeling van een zaak die was aangespannen door de salafistische imam Fawaz Jneid tegen het besluit van de minister van justitie en veiligheid om hem te verbieden zich te vertonen in de Haagse Schilderswijk en Transvaal. Deze prediker hield in het pand van Qanitoen vanaf de zomer dit jaar elke vrijdag een gebedsdienst. Jneid staat bekend als ‘haatimam’, onder meer vanwege zijn vervloeking van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali, enkele weken voor de moord op Van Gogh.

Overwinning

Het verbod op het houden van gebedsdiensten in de Cilliersstraat is een eerste overwinning voor de gemeente Den Haag die eveneens bij de minister stellig had aangedrongen op een gebiedsverbod voor Jneid. Burgemeester Krikke wil voorkomen dat Jneid vaste grond aan de voeten krijgt in Haagse wijken die zij beschouwt als kwetsbaar. Daar wonen veel jongeren met een allochtone achtergrond die volgens haar gevoelig zijn voor radicale boodschappen.

In de zaak over Qanitoen had de rechter weinig woorden nodig om het houden van gebedsdiensten te verbieden in een pand dat officieel te boek staat als boekwinkel. Het in de erfpachtakte vastgelegde bestemmingsplan rept alleen van gebruik als bedrijfsruimte. Qanitoen ontkende bij de behandeling van de zaak bovendien niet dat Jneid daar diensten houdt. Dat het pand daarmee volgens de stichting nog geen moskee is, is volgens de rechter irrelevant.

De rechtbank die zich buigt over de vraag of Jneid zich terecht niet mag vertonen in de Schilderswijk en Transvaal, zal het minder makkelijk krijgen gezien de principiële kant van de zaak. Het gaat om een preventieve maatregel, die Jneid grondrechten als vrijheid van godsdienst en meningsuiting ontneemt. De minister wil voorkomen dat de imam jongeren aanspoort om zich te melden voor de jihad, wat de nationale veiligheid van Nederland in gevaar brengt.

Facadepolitiek

De basis voor deze maatregel is de inhoud van de preken van Jneid die volgens Marianne Hirsch Ballin, die als advocaat voor de staat optrad, als rode draad hebben dat die oproepen om meer te doen voor het islamitische geloof dan alleen het geven van geld. Zij erkende dat hij nergens letterlijk aanzet tot het plegen van geweld, maar dat dit tussen de regels door wel valt te lezen. Zij noemde dit de ‘facadepolitiek’ van Jneid: voor de buitenwereld een gematigde toon aanslaan, maar in kleine kring is bekend wat er mee wordt bedoeld. “En dat is het ten strijde trekken tegen het Westen, Joden, sjiieten en atheïsten.”

De rechter vroeg daarop of Hirsch Ballin specifieker kon zijn: “Achter woorden zoeken en tussen de regels doorlezen, daar doen we niet aan.” Daar kwam ook het verweer van Jneids advocaat Arslan op neer. Hij las in de preken niets anders dan het verspreiden van het woord van Allah.

Dat Jneid bovendien een belangrijke inspiratiebron is voor radicaliserende jongeren, bewijst volgens Hirsch Ballin het feit dat meerdere voor terrorisme veroordeelden zoals Mohammed B, Samir A en leden van de Hofstadgroep ooit bij de imam toehoorder waren. Hierop stelde raadsman Arslan dat zijn cliënt duizenden volgers heeft en dat hij moeilijk bij de poort mensen kan controleren op hun achtergrond.

De rechtbank doet 23 november uitspraak. 

Lees ook: Gemeente spant kort geding aan tegen stichting na gebedsdienst in bedrijfsruimte

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden