Den Haag mag ’De aartsengel Rafaël’ niet van de hand doen

den haag – - De gemeente Den Haag mag haar deel van een schilderij van Jan Steen niet verkopen aan een erfgename van de joodse kunstverzamelaar Jacques Goudstikker. Zij bezit de andere helft van het kunstwerk. De Haagse rechtbank heeft gisteren een verzoek van de gemeente om het schilderij van de hand te mogen doen, afgewezen.

Van onze verslaggeefster

Het werk ’De huwelijksnacht van Tobias en Sarah’ werd vermoedelijk in de 19de eeuw in tweeën gesneden. Beide delen gingen vervolgens door het leven als afzonderlijke schilderijen. De rechterhelft, ’De aartsengel Rafaël’ genoemd, kwam in 1907 in handen van de Haagse verzamelaar Abraham Bredius. Die liet zijn kunstwerken in 1946 na aan de gemeente Den Haag, op voorwaarde dat zijn collectie bijeengehouden en tentoongesteld werd. De gemeente accepteerde die voorwaarde.

Goudstikker wist in 1931 het linkerdeel, ’Het gebed van Tobias en Sarah’, te bemachtigen. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor zijn familie het doek. Later kwam het in de Nederlandse nationale kunstcollectie terecht.

Sinds beide doeken in 1996 met een dure operatie werden herenigd, hangt het werk in Museum Bredius in Den Haag. Tien jaar later droeg de Nederlandse staat het doek met Tobias en Sarah echter over aan Goudstikkers schoondochter Marei von Saher. Den Haag en de erfgename wilden niet samen eigenaar van het schilderij zijn en sloten in 2008 een deal. De hofstad zou haar deel voor 622.478,54 euro aan Von Saher verkopen. Geld om in plaats daarvan Von Saher uit te kopen, was er volgens de gemeente niet.

Maar volgens de rechtbank is deze deal strijdig met het testament van Bredius. De gemeente had betoogd wel in zijn geest te handelen, door van die ruim 620.000 euro een ander, vergelijkbaar schilderij voor het Museum Bredius te kopen. De rechter ging hier echter niet in mee.

De Haagse cultuurwethouder Marieke Bolle (PvdA) noemt de uitspraak ’interessant’. „Het kaartspel ligt nu weer open.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden