Den Haag krijgt nieuw, eigen festival

Michael Varekamp: ”Met het vertrek van het North Sea Jazz in het vooruitzicht riep de gemeente Den Haag afgelopen zomer in de krant op om met goede ideeën te komen om het festivalleven in Den Haag te verrijken. Daar zijn toen 59 inzendingen op gekomen, waarvan maar enkele, waaronder dat van ons -naast mij saxofonist Ben van den Dungen en trombonist Eelco van Velzen, als levensvatbaar werden beschouwd. Ze hebben ons toen een subsidie van 200 000 euro toegezegd, met een horizon van drie jaar.”

door Armand Serpenti

Net als North Sea Jazz duurt het festival drie dagen en heeft het jazz en wereldmuziek als uitgangspunt. Maar de opzet is totaal anders.”

”Zo worden er op het North Sea wat zogenaamde ' package deals' gemaakt. Dat resulteert in een dominantie van platenlabels, waardoor onafhankelijke artiesten er maar moeilijk een voet tussen deur krijgen. Vooral dit jaar valt dat er wel erg veel Amerikanen weinig Hollandse artiesten op het programma staan. Ik vind dat de jazzscene, die toch hoog staat aangeschreven, door de programmeurs van North Sea Jazz zwaar wordt onderschat. Zo'n groot en belangrijk festival moet zich toch meer tot taak stellen het publiek op te voeden: onder de aandacht brengen wat er nog meer speelt dan alleen de grote buitenlandse namen. Natuurlijk programmeren wij ook buitenlandse artiesten, maar zeker ook ons nationaal product; we willen een festival dat prikkelt en stimuleert.”

”Met een multidisciplinaire invalshoek, met vooral eigen producties, willen we laten zien wat er zoal leeft in de kunst-en muziekwereld. Wat we beslist niet willen is dat artiesten even langskomen om hun act te doen en vervolgens op hun hotelkamer naar CNN gaan kijken.” ,,Die mentaliteit heerste gelukkig ook nooit op North Sea Jazz. Elke Haagse jazzer heeft wel zijn persoonlijke helden met wie hij heeft gespeeld of contacten heeft gelegd. En niet te vergeten het conservatorium; dat had altijd een goed samenwerkingsverband met het North Sea.”

”Als North Sea Jazz-directeur Theo van den Hoek zegt tot zover bewezen te hebben dat hij in staat is een leuk festival te organiseren, moet ik hem daarin gelijk geven. Ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat Ahoy' onder zijn leiding wordt omgetoverd tot een goede locatie om jazz te beluisteren. Heel gezond om na dertig jaar op dezelfde plek te hebben gezeten eens te switchen. Voor een goed bedrijf betekent stilstand nu eenmaal achteruitgang, zeker nu de Statenhal wordt afgebroken. Ik verwacht dat het festival in Rotterdam al snel eenzelfde, voor de lokale jazzscene vruchtbare slipstream genereert als het altijd deed in Den Haag.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden