Den Haag kiest Pauline Krikke als burgemeester

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Pauline Krikke zal Jozias van Aartsen opvolgen als burgemeester van Den Haag. De gemeenteraad van de stad koos het Eerste Kamerlid (VVD) gisteravond tijdens een besloten raadsvergadering met meerderheid van stemmen.

Met de keuze voor Krikke (55) komt er een einde aan de vier grote steden als mannenbolwerken. Den Haag had voor het aantreden van Van Aartsen vijf maanden lang Jetta Klijnsma als waarnemend burgemeester. Annie Brouwer-Korf was tussen 1999 en 2008 burgemeester van Utrecht. Amsterdam en Rotterdam hadden nooit een vrouw als eerste burger.

Volgens D66-raadslid Rachid Gernaoui, voorzitter van de vertrouwenscommissie, is Krikke een 'verbinder', die de stad Den Haag zo hard nodig heeft. Ze heeft een ruime bestuurlijke ervaring als wethouder (Amsterdam) en burgemeester (Arnhem), stelde hij. Ook roemde hij haar netwerk in bestuurlijk Nederland.

De keuze voor Krikke past wel in de traditie van de Hofstad politici met ruime ervaring als burgemeester aan te stellen. De raad zocht een 'bestuurlijk zwaargewicht'. Voordat zij senator werd, was zij burgemeester van Arnhem en wethouder in Amsterdam. Oud-minister Van Aartsen (69) neemt per 1 maart afscheid. Zijn termijn liep eigenlijk tot hij in december 70 wordt, maar de oud-VVD-leider wil zijn opvolger de tijd geven zich in te werken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Krikke krijgt in Den Haag te maken met een verdeelde raad, die dat gisteravond bewees door lang te vergaderen over de voordracht. De keuze kwam na half 11 's avonds, het debat was om 8 uur begonnen. Een vertrouwenscommissie had twee kandidaten uit een totaal van negen mannen en twee vrouwen aan de raad gepresenteerd, waarna een meerderheid dus voor Krikke koos. Wie de andere kandidaat was is onbekend.

Krike is nog geen burgemeester. De minister van binnenlandse zaken moet akkoord gaan met de kandidatuur, al neemt die vrijwel altijd de aanbeveling over. Bij steden boven de 500.000 inwoners moet ook de ministerraad zich uitlaten over de keuze, waarna de koning die bekrachtigt. Tot 30 maart, wanneer de nieuwe burgemeester wordt geïnstalleerd, neemt wethouder Tom de Bruijn (D66) diens taken waar.

Naast een explosieve gemeenteraad krijgt de burgemeester te maken met een gespleten stad. Het sjieke zand en het volkse veen groeien uit elkaar. Kinderen uit achterstandswijken komen terecht op zwarte scholen. In geen andere stad is de scheidslijn tussen gekleurde oude wijken en de witte duurdere buurten zo groot.

Daarom moet Krikke straks een burgemeester 'voor alle Hagenaars' zijn, zoals stond in de profielschets. Bovendien moet zij goed de weg weten aan het Binnenhof en in internationale netwerken en een democraat in hart en nieren zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden