Den Haag kende vooral in muzikaal opzicht een opvallend jaar

REDACTIE: ROMANA ABELSNICOLE BESSELINK en BART ZUIDERVAART

Zo in de laatste week voor het zomerreces is het speuren naar rode draden. Memorabele gebeurtenissen genoeg: de botsing van Klaas Dijkhoff met het Drentse Oranje, het aftreden van Wilma Mansveld, de talloze excuses van Ard van der Steur, het eerste Correspondents' Dinner, de spoorloze D66'er Wassila Hachchi, het Oekraïne-referendum, het rumoer rond Denk, het Nederlandse EU-voorzitterschap. Beeldbepalend, maar toch dringt zich bij ons vooral de conclusie op dat het een opvallend muzikaal jaar was.

undefined

Amazing Kees

Dat begon al bij de Algemene Beschouwingen, vlak na Prinsjesdag. Terwijl CDA-leider Sybrand Buma zijn opmerkingen plaatste bij de begroting, steeg vanuit de hal van het Tweede Kamergebouw engelachtig gezang op. Een steeds meerstemmiger flashmobkoor bracht 'Amazing Grace' van John Newton ten gehore, naar later zou blijken als opwarmer voor de bijdrage van SGP-leider Kees van der Staaij.

'Amazing Kees' herinnerde de Kamerleden er in die bijdrage aan dat er ook ooit in de vergaderzaal van de Tweede Kamer is gezongen, te weten in 1919 toen de Kamer de achturige werkdag aannam. Zielsblij hieven de sociaal-democraten de 'Achturenmars' aan, waarna andere Kamerleden onder leiding van de ARP het 'Wilhelmus' inzetten. De voorzitter sloot haastig de vergadering zodat het gezang niet in de handelingen terecht zou komen, maar, bracht Van der Staaij daar tegenin: "Nergens is bepaald dat zingen tijdens de vergadering verboden is."

Sommige Kamerleden moeten die woorden als aanmoediging hebben opgevat, Diederik Samsom in het bijzonder. Het gebeurde weliswaar niet in de vergaderzaal, maar de PvdA-leider verraste vorige week vriend en vijand door bij de jaarlijkse coalitieborrel een klaagzang vol zelfspot ten gehore te brengen. "Het is allemaal de schuld van Diederik", zong Samsom op cabaretier Jeroen van Merwijks 'Allemaal de schuld van Wouter Bos'.

Samsom klaagde dat hij niets goed kan doen, terwijl alle problemen van Rutte afglijden. Ook vicepremier Lodewijk Asscher zou op geen fout te betrappen zijn, maar Samsom wees op Kuzu en Öztürk die uit de fractie vertrokken vanwege Asschers integratiebeleid. "We raakten twee zetels kwijt aan het Turkse Rijk, dat was toch wel de schuld van Lodewijk." Aan het einde moedigde Samsom het publiek aan het refrein mee te zingen. "Het lucht enorm op, moet ik zeggen."

undefined

SGP-Toppers

Met zijn treurlied bracht de PvdA'er de muzikaliteit binnen de coalitie weer een beetje in balans. Een week voor het diner was het premier Mark Rutte die goede sier maakte door op de piano in de Haagse stationshal werk van Schubert te spelen. Weer eerder was het Rutte die met een horde verklede en swingende VVD'ers opdook bij een concert van de Toppers in Amsterdam. Samsom had dus iets goed te maken.

Bij de SGP spreken ze intussen van hun eigen Toppers: fractieleden Kees van der Staaij, Elbert Dijkgraaf en Roelof Bisschop. Het 'Amazing Grace'-optreden is de staatkundig gereformeerden zo goed bevallen, dat ze een SGP-projectkoor hebben opgetuigd en drie keer een concert geven om geld in te zamelen voor vervolgde christenen. Kamer- en fractieleden deden vorige maand in Dordrecht hoogstpersoonlijk mee. Eens zien wie in de aanloop naar de verkiezingen nog meer de keel schraapt.

Ook de redactie van Plein 2 gaat met reces. De eerstvolgende aflevering verschijnt op woensdag 7 september.

Politieke hits

1.Den Uyl is in den olie Vader Abraham en Boer Koekoek

2.Ik ben verliefd op Hanja Maij-Weggen Arie Ribbens

3.Hans, waar is mijn leesbril Gonny van Oudenallen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden