Formatieweekboek (Slot)

Den Haag kan zijn taken weer oppakken, tot opluchting van velen

Minister van Volkgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier Hugo de Jonge legt de eed af. Beeld ANP
Minister van Volkgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier Hugo de Jonge legt de eed af.Beeld ANP

Het nieuwe kabinet heeft op het bordes gestaan van, in dit geval, Paleis Noordeinde. We kunnen eindelijk, na 31 weken, terug naar de dagelijkse politieke routine en dus is dit het laatste weekboek. Ruim een half jaar was het voor Kamerleden en hun medewerkers duimen draaien. Vanaf dinsdag kan de Kamer vol aan de bak.

Of eigenlijk maandag al. Die dag staat de eerste van meerdere marathonzittingen op de agenda van de Kamercommissie financiën. Onderwerp: de op Prinsjesdag aangekondigde belastingmaatregelen.

De kersverse staatssecretaris van financiën, Menno Snel, heeft een gelukje. Bij de eerste sessie over het Belastingplan wordt de bewindsman geacht zijn mond te houden en alleen te luisteren naar de bakken kritiek die de Kamer over de arme bewindsman pleegt uit te storten.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft echter het initiatief genomen om het debat van maandag uit te stellen. Of hem dat lukt is nog onduidelijk. Met hem is gelijk een opvallende afwezige genoemd in het kabinet.

Omtzigt, zijn fractiegenoot en mede-onderhandelaar in de formatie Pieter Heerma, maar ook VVD-veteraan Han ten Broeke en, bij D66 woordvoerder economische zaken Kees Verhoeven werden een goede kans toegedicht op een post in het derde kabinet-Rutte.

Zoals dat gaat deden de wildste geruchten de ronde over de redenen dat niet zij, maar wel een naar verhouding onopvallend Kamerlid als Barbara Visser tot nieuwe verantwoordelijkheden geroepen werden. De één (Pieter Heerma) gaf zelf al in een vroeg stadium aan niet beschikbaar te zijn, de ander moet de teleurstelling over een verwachte maar uiteindelijk niet gekregen post verbijten.

Ook drie van de vier woordvoerders van de vier regeringsfracties danken een volgende stap in hun loopbaan aan de succesvol afgesloten formatie. Zij waren de afgelopen maanden het middelpunt in de nooit afgelopen zoektocht van politiek journalisten naar een snippertje informatie over de in alle vertrouwelijkheid verlopende formatie-onderhandelingen. Een voor de journalisten, maar ook voor hen, frustrerende bezigheid.

Absurdistisch drama

Redacties hadden zo ieder hun eigen tactiek, maar die kwam er altijd op neer dat minimaal één keer per dag alle vier de woordvoerders met een bezoekje vereerd werd. Sommigen redacties konden het zich veroorloven meerdere teams te formeren, die vervolgens ieder op hun beurt de tocht langs de vier woordvoerders maakten.

En elke keer konden zij hetzelfde verhaal, dat voor het overgrote deel bestond uit nietszeggende opmerkingen, opnieuw opdissen. Als een formatie zo lang duurt als deze wordt de landerigheid met de dag groter en nemen uiteindelijk ook de frustraties over en weer toe. De één mag nu eenmaal niets zeggen, terwijl de ander dat wel weet, maar zich desondanks niet laat afschepen. Het werd van een klucht uiteindelijk meer en meer een absurdistisch drama.

Zeker voor deze vier mannen is het een zegen dat de formatie afgelopen is en de min of meer normale gang van zaken terugkeert. Zij werkten voor het publiek achter de schermen en drie van de vier verdwijnen nu ook voor de journalisten in de coulissen. Drie woordvoerders, die van het CDA, van D66 en van de ChristenUnie gaan mee met de vicepremiers hun afzonderlijke partijen en worden dus de politieke assistenten van Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten. Zij worden geacht de contacten met de regeringsfracties namens hun nieuwe baas te onderhouden. Bovendien worden zij geacht ook de politiek assistenten van andere ministers aan te sturen. Een invloedrijke positie dus.

Alleen de woordvoerder van de VVD blijft op zijn plek. Maar die was dan al een keer politiek assistent: van Gerrit Zalm in het tweede kabinet-Balkenende.

Na een duurrecord formeren kan politiek Den Haag zijn taken weer oppakken. Voor de meesten is dat een opluchting.

De ene minister kan nog even rustig om zich heen kijken, de ander moet onmiddellijk aan de slag. Spoed, Tempo, Haast: werk aan de winkel!

Lees ook: Na 225 dagen was het eindelijk tijd voor de bordesscène

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden