Den Haag kan toe zonder extra bezuinigingen

INTERVIEW Wethouder Revis: Gezond huishoudboekje kan alleen als Rijk zich aan afspraken houdt

Hoe ingewikkeld de gemeentefinanciën van een grote stad als Den Haag - totale begroting 2,3 miljard netto - ook in elkaar zitten, uiteindelijk gaat het net als bij ieder ander huishouden om zuinig zijn, sparen voor grote uitgaven en het deels versneld aflossen van schulden.

Zo kon de Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD, financiën) deze week een sluitende begroting voor 2014-2017 presenteren. Hij heeft ook nog goed nieuws: de Hofstad hoeft niet extra te bezuinigen en voor ondernemers gaat het gebruikers- of anders gezegd huurdersdeel van de OZB met maar liefst 33 procent omlaag. "Dat is goed voor het midden- en kleinbedrijf", vertelt de liberale wethouder.

Tegelijkertijd doet Revis ook een oproep aan het kabinet: "Deze gezonde situatie kan alleen als het Rijk zich aan de afspraken houdt en niet opeens een groter aandeel vraagt van de gemeenten in de geplande zes miljard bezuinigingen."

Zoals het huishoudboekje in de voorjaarsnota er nog uitzag, zou Den Haag in 2017 op een tekort van vijftien miljoen euro afstevenen. Maar ook dat is verdwenen. Als sneeuw voor de zon lijkt het wel. In ieder geval geeft dit positieve nieuws de burgers moed in deze tijden van crisis, maar deze voordeeltjes komen er niet zomaar.

De afgelopen jaren waren mager. Er is 152 miljoen structureel bezuinigd, ook op zaken die de burgers pijn hebben gedaan, zoals de buurthuizen die moesten sluiten. Er was veel minder geld voor actieve Hagenaars om subsidies te krijgen voor hun werk in de wijk. Buurtbibliotheken zijn dichtgegaan of konden alleen met inzet van vrijwilligers open blijven.

"We hebben die bezuinigingen van meet af aan gecombineerd met investeringen in de stad. Zonder dat we interen op onze reserves. Zo hadden we in 2005 nog een reserve van achthonderd miljoen euro, voor 2014 is dat 1,1 miljard. In dat bedrag zit het zogeheten weerstandsvermogen, de buffer, en de bestemmingsreserve, de spaarpotten voor verschillende investeringen die we op de planning hebben staan", zegt de financiële man van het stadsbestuur.

"Daarnaast hebben we goed gekeken naar grondbeleggingen en zijn we met de stofkam door al onze plannen gegaan. Stel, we hebben tien fietspaden gepland, maar we weten al dat het alleen lukt om er acht te realiseren, dan begroten we er acht en het geld van die laatste twee besparen we, zodat we het in wel te realiseren projecten kunnen steken."

Tegenover de soms pijnlijke bezuinigingen staan volgens Revis ook grote investeringen. "Zoals de Rotterdamsebaan die driehonderd miljoen euro kost, maar wel de stad op een prachtige manier ontsluit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden