'Den Haag kan niet elke arbeidsmigrant opvangen'

Werknemers uit Polen en Letland aan het werk op aspergevelden in Nederland. Beeld ANP
Werknemers uit Polen en Letland aan het werk op aspergevelden in Nederland.Beeld ANP

Het kritische rapport van demissionair minister Spies (CDA, binnenlandse zaken) over de huisvesting van arbeidsmigranten is een steun in de rug voor Den Haag, zegt de Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA, volkshuisvesting, integratie).

Perdiep Ramesar

In de voortgangsrapportage is de minister kritisch over de resultaten van het stadsgewest Haaglanden wat betreft de woonomstandigheden van arbeidsmigranten, met name de Midden- en Oost-Europeanen. Delft en Zoetermeer zouden de gemeenten Den Haag en Westland onvoldoende ondersteunen in de opvang van de buitenlandse werknemers.

"Daar ben ik het volledig mee eens, want Den Haag en Westland kunnen veel mensen opvangen, maar niet iedereen. Daar kan ik niet tegen bouwen", zegt de stadsbestuurder. Alleen al in de Haagse regio wonen ongeveer 45.000 arbeidsmigranten. Dat is vijftien procent van alle arbeidsmigranten in Nederland. "Die kunnen we niet aan hun lot overlaten. Zeker met de wetenschap dat deze werkers vaak ook nog worden uitgebuit onder zeer slechte werk- en woonomstandigheden."

Toestroom blijft
Volgens Norder moeten gemeenten als Delft en Zoetermeer niet denken dat het een ver-van-hun-bed-show is. "De toestroom blijft voortgaan en op een gegeven moment zitten we vol en dan zullen de mensen naar andere steden trekken. Ik heb die gemeenten er al eerder op aangesproken, maar zal dat wederom doen. Wat dat betreft is het rapport van de minister echt een steun in de rug."

Vooral Den Haag, Westland en Pijnacker-Nootdorp zijn volgens het rapport van de minister actief in de huisvesting van de werkers. In het Westland zijn ongeveer 5300 plekken, maar het stadsbestuur streeft ernaar om er nog tweeduizend te creëren.

Tienduizend kamers
De gemeente Den Haag heeft in totaal circa tienduizend kamers beschikbaar voor arbeidsmigranten in 'niet-kwetsbare gebieden'. Die plekken staan bijvoorbeeld niet in achterstandsbuurten of buurten die dreigen af te glijden. De gemeente faciliteert drie initiatieven van private partijen voor bijna 1200 bedden. "Tegen het eind van dit jaar begint de bouw van twee Polenhotels, waar de migranten kort kunnen verblijven", zegt Norder.

De drie corporaties Staedion, Vestia en Haag Wonen zullen elk vijfhonderd plekken beschikbaar stellen, is al de afspraak. "Dat is nog niet genoeg, maar het is een begin. Deze huisvesters doen tenminste iets. De andere corporaties in de regio doen helemaal niets. Dat kan niet, ook zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Huisvesting voor de zwakkeren in de samenleving is hun taak. Doordat ze zich richten op de duurdere segmenten vervreemden ze zich van hun eigenlijke doelgroep, onder wie deze arbeiders."

De nadruk ligt in Den Haag vooral op de 'short-stay'-plekken. Voor de arbeidsmigranten die langer in Nederland zijn en ontevreden zijn over hun situatie, raadt de stadsbestuurder aan zich bij de gemeente in te schrijven en dan een woning te zoeken. Voor de toekomst hoopt Norder dat de nieuwe minister scherp blijft op dit onderwerp, want mensen die in Nederland hard komen werken en geen overlast veroorzaken, verdienen een beter huis.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden