Den Haag is gesegregeerd, ja. Wellicht een teken van kracht.

interview | Wethouder Baldewsingh heeft 3,5 miljoen euro voor zeven stadsdelen

Vergelijk het met een acupunctuurbehandeling. Met gerichte prikjes wil het stadsbestuur van Den Haag zwakke wijken verbeteren. Tijdens eerdere grootschalige projecten vanuit de rijksoverheid, zoals de 'Krachtwijk'-aanpak, werden honderden miljoenen in probleemwijken gepompt.

Dat geld is op. Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) van sociale zaken, werkgelegenheid, wijkaanpak en sport heeft 'slechts' 3,5 miljoen euro per jaar te besteden. Dat gaat naar zeven wijken, waaronder de Schilderswijk, Transvaal, Laak en Zuidwest. Daarom focust Baldewsingh op sociale thema's, zoals onderwijs, werkgelegenheid en zorg.

"Ik kies nadrukkelijk voor het sociale domein. Met uitstapjes naar de buitenruimte: het groen wil ik onderhouden. Om dat te doen, moeten we de kracht van bewoners en ondernemers herkennen en erkennen. De stadsdelen moeten ideeën vanuit de buurt ruim baan geven. We moeten het talent van de bewoners veel meer inzetten."

In sommige wijken is 60 procent van de werkloze jongeren onvoldoende geschoold om aan het werk te gaan. Maar in die wijken zijn ook veel ondernemers actief, zegt Baldewsingh, bijvoorbeeld aan de Vaillantlaan in de Schilderswijk en het Heeswijkplein in Moerwijk. "Die mensen zijn met zoveel passie bezig. En zij kunnen jongeren stageplekken aanbieden. Zij kunnen de onderkant omhoog duwen, zonder dat de bovenkant naar beneden getrokken wordt."

Het college van b. en w. benadrukt dat het deze periode al 68 miljoen euro heeft om de werkgelegenheid in de stad te verbeteren. Een deel van die 3,5 miljoen komt daar 'als een toefje' bovenop.

U wilt jongeren aan ondernemers koppelen en de netwerken in de wijk gebruiken. Maar de netwerken zijn toch vaak zwakker in de armere wijken?

"Pas op! Het inkomen is vaak lager en mensen hebben minder onderwijs gehad, maar er is vaak een enorme vitaliteit en gemeenschapszin. Die willen wij gericht aanspreken. Als op een plein problemen zijn met hangjeugd of de veiligheid, kunnen jongeren die eerder met de politie in aanraking kwamen, optreden als rolmodel. In veel van de wijken zijn ondernemershuizen. Daarin wil ik 'buurtcorporaties' onderbrengen. Zzp'ers, andere ondernemers en jongeren komen dan met elkaar in aanraking en kunnen samenwerken. En zij moeten presteren. Daarvoor stellen we wijkconvenanten op."

Het woningaanbod van de wijken is vaak eenzijdig. Daar veranderen de collegeplannen niets aan.

"We gaan door met het aanbieden van kluswoningen. En we blijven overbewoning en woningoverlast tegengaan. In de tijd van de Krachtwijken werd er een megabedrag in de wijken gepompt. Dat kan niet meer. Maar ik wil verenigingen van eigenaars activeren en mensen de mogelijkheid geven hun huurhuis te verwerven. Meer eigenaarschap maakt wijken krachtiger.

Verder wil het college in de prestatieafspraken met de woningcorporaties laten opnemen dat zij een deel van hun woningen opknappen of vervangen."

U laat de ambitie varen om zwakke wijken naar het Haags gemiddelde te trekken. Den Haag is één van de meest gesegregeerde steden van Nederland. Gooit u de handdoek in de ring?

"Ja, Den Haag is zeer gesegregeerd, dat kan ook een kracht zijn. Iedereen vindt New York een fantastische stad. Dat is de meest gesegregeerde stad ter wereld! In Den Haag staan van oudsher de zwakkere wijken op het veen, de rijke wijken op het zand. Zand en veen, dat zal altijd wel blijven.

Het doet me denken aan de discussie over zwarte en witte scholen. Zwarte scholen zijn misschien zwarter geworden, en witte witter. Maar de kwaliteit is wel verbeterd! Ik wil me niet de put in laten praten. Den Haag is een mooie stad en dat zand en veen is misschien wel haar charme."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden