'Den Haag is eindelijk wakker, maar ook niet meer dan dat'

Een jongetje heeft tijdens het offerfeest samen met zijn vader een schaap uitgezocht bij een slager in Dodewaard. © anp Beeld
Een jongetje heeft tijdens het offerfeest samen met zijn vader een schaap uitgezocht bij een slager in Dodewaard. © anp

INTERVIEW | 'Een rabbijn noemde het verbod op de onverdoofde rituele slacht symboolpolitiek, en tot mijn ongenoegen moet ik hem gelijk geven", zegt mr. Dirk Boon, emeritus hoogleraar dier en recht aan de Universiteit Utrecht. "Deze wet gaat om een heel beperkte periode in het leven van een dier en ook nog eens de laatste fase van het leven. Ik zou voor iets anders kiezen als ik het dierenwelzijn zou willen verbeteren."

Bioloog en theoloog Jan Boersema, werkzaam als hoogleraar milieukunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is het daarmee eens. "Een verbod op de onverdoofde rituele slacht is geen eerste stap naar meer dierenwelzijn, maar politiek scoren op de vierkante milimeter, en zeer selectief." Er gaat ook veel mis in de reguliere slacht, weten beide heren te vertellen. Volgens Boon worden jaarlijks miljoenen vleeskuikens levend verdronken. Boersema: "Deze wet van de Partij voor de Dieren is achter de komma bezig."

Boersema begrijpt niet dat er zo'n grote politieke meerderheid is voor het initiatiefwetsvoorstel van Marianne Thieme. "De politiek kiest voor een ietsje pietsje minder dierenleed ten koste van het inperken van fundamentele vrijheden van onze rechtsstaat. Dit treft een centraal element van twee religies. Pak de intensieve veehouderij aan, nu bewandelt de politiek een zijpad."

De hoogleraar vindt het zeer terecht dat dierenwelzijn tegenwoordig meer aandacht krijgt in de Tweede Kamer, maar pleit voor effectieve en afgewogen maatregelen. Hij verwacht niet dat als religie nu een keer het onderspit delft ten opzichte van dierenwelzijn, de volgende stap is dat de economie ondergeschikt raakt aan de belangen van het dier. "Dat zie ik niet gebeuren."

Collega Dirk Boon heeft er ook een hard hoofd in dat dit verbod zal uitstralen op andere dierenwelzijnonderwerpen. "Ik hou me sinds 1976 bezig met het dierenrecht, en in principe is dierenmishandeling al sinds 1886 strafbaar, maar anno 2011 doet nog steeds iedereen wat hij wil. Sterker, de welzijnsproblemen bij dieren zijn de laatste veertig jaar alleen maar toegenomen."

De intensieve veehouderij is voor beiden de belangrijkste sector waar te veel mis gaat met het dier en waar de politiek te weinig aan doet. Boersema: "Met alle kleine plannetjes toont Den Haag aan dat ze eindelijk wakker is, maar ook niet meer dan dat." Boon: "Als de politiek echt iets wil doen, moet ze radicalere maatregelen nemen." En als dat niet bij de boeren lukt, weet de hoogleraar nog genoeg andere voorbeelden.

"Ontmoedig bijvoorbeeld het huisdierenbezit. In Nederlandse huishoudens bevinden zich zo'n 800.000 rashonden, waarvan het merendeel wordt geteisterd door ernstige erfelijke afwijkingen. Pijnlijke en ziekmakende erfelijke gebreken. Of pak de proefdierenindustrie aan waarbij 700.000 dieren worden gebruikt."

Boon wijst erop dat ook sportfokkers massaal jonge dieren doden omdat er geen sier mee te maken valt op tentoonstellingen. "Dan is die kanarie net niet geel genoeg, of de nek van de duif te lang. Niet lang na de geboorte worden ze massaal in de vuilnisbak gegooid. Hoe ze gedood zijn, blijft een raadsel. Waarschijnlijk met de hand fijn geknepen, waarbij overigens velen blijven leven. En dat gaat allemaal maar gewoon door. "

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden