'Den Haag heet Djihadcity'

Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag. Beeld anp
Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag.Beeld anp

In Den Haag is een voedingsbodem voor de radicale islam. De beruchte Hofstadgroep heette niet voor niets de Hofstadgroep, want een groot deel van dat radicale netwerk kwam uit Den Haag. De djihadisten noemen de Hofstad zelf 'Djihadcity'. "Maar we doen er alles tegen wat in onze macht is. We zitten er bovenop", zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) gisteren tegen de gemeenteraad.

Perdiep Ramesar

De cijfers uit Den Haag die de burgemeester aan de raad doorgaf, liegen er ook niet om. Van de ruim 130 djihadisten die naar Syrië en Irak zijn vertrokken om te vechten, komen 33 uit Den Haag, onder wie vier vrouwen. Van deze groep hadden er twee een uitkering van de sociale dienst. Die zijn intussen stopgezet.

Zeven mannen zijn vermoedelijk in de strijd gesneuveld en zes zijn er inmiddels teruggekeerd. Ter vergelijking: in totaal zijn veertien djihadisten uit Nederland omgekomen en ongeveer dertig zijn teruggekeerd. Van zeven mannen en negen minderjarige meisjes weten de autoriteiten dat ze plannen hebben, of hebben gehad, om uit te reizen.

Drie minderjarigen zijn bij het 'uitreizen' tegengehouden. Tussen de vijftien en twintig minderjarigen zijn in een vroeger stadium gestopt. Van drie minderjarigen zijn de paspoorten ingetrokken of vervallen verklaard.

De harde kern van de 'propagandisten' voor de gewelddadige djihad bestaat uit tien tot dertig 'regisseurs' en activisten. De eerste schil rond deze beweging telt 'enkele tientallen' vaste volgers. Inmiddels zijn vier djihadisten gearresteerd, die worden verdacht van ronselpraktijken of het faciliteren van djihadisme.

Twaalf mannen, drie vrouwen en twaalf minderjarige meisjes die zijn teruggekeerd, zijn tegengehouden of radicaliseren, zijn op maat 'in behandeling' in het zogeheten 'veiligheidshuis: het overleg tussen onder meer de gemeente, politie, justitie, jeugdzorg en reclassering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden