Den Haag heeft geen begrip voor doorgaan trainingskamp

VVD: Voetbalclub had Buitenlandse Zaken kunnen inschakelen

Vitesse hoeft niet op politiek begrip te rekenen voor het besluit om op trainingskamp naar de Verenigde Arabische Emiraten te gaan. Dat het land weigert om de Israëlische speler Dan Mori toe te laten, had volgens diverse politieke partijen reden moeten zijn om de trip in ieder geval te heroverwegen.

Vitesse had volgens het VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke "serieus" moeten nadenken over het annuleren van het trainingskamp. Volgens de club was thuisblijven 'geen optie'. "De golfstaten maken uitzonderingen, maar dan moet je er wel op aandringen", zegt Ten Broeke. De voetbalclub uit Arnhem had volgens de VVD'er de hulp van het ministerie van buitenlandse zaken kunnen inroepen om te bemiddelen.

CDA, ChristenUnie en PVV keuren het optreden van Vitesse ronduit af. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat de club het bezoek aan Aboe Dhabi had moeten afzeggen. "Vitesse is een club zonder ruggegraat door hier aan toe te geven en gewoon naar Aboe Dhabi te gaan." Hij vergelijkt dit trainingskamp met een bezoek van een delegatie van de Tweede Kamer aan een ander land. Zes jaar geleden werd Hero Brinkman, toen nog PVV'er, de toegang tot het Antilliaanse parlement op Curaçao ontzegd. Daarop verklaarden de andere Nederlandse Kamerleden zich solidair met Brinkman en liep het bezoek aan de Antillen stuk.

Begin 2010 ging een bezoek van een Kamerdelegatie aan Turkije niet door, omdat de Turkse regering PVV-leider Wilders niet zou willen ontmoeten. De regel is dan, zegt Omtzigt: "samen uit, samen thuis". De CDA'er wil dat de Nederlandse autoriteiten de kwestie rond de Vitesse-speler aan de orde stellen tijdens een volgend contact met het Arabische land. Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie noemt de gang van zaken "een club als Vitesse onwaardig". Wilders vindt dat de voetbalclub "zwicht voor de jodenhaat van de Verenigde Arabische Emiraten".

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) is 'positief verrast dat er zo veel verontwaardiging' is over de handelwijze van Vitesse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden