Den Haag heeft een Bob Marley nodig

Muziek die mensen samenbrengt, is er genoeg. Muziek die politici samenbrengt, is heel zeldzaam.

Buma die Samsom vertelt dat-ie het maar uit moet zoeken; Wilders die Pechtold 'een miezerig mannetje' noemt, het was deze week weer gezellig in de Tweede Kamer. De politici vochten elkaar het kot uit, voor de goede zaak en voor de bühne.

Maar uiteindelijk zullen ze er toch samen uit moeten komen, daar in Den Haag. Kunnen wij van het Muziekconsult daar nog een constructieve bijdrage aan leveren? Ja en nee. Want er is genoeg muziek die mensen samenbrengt, daar kunnen we met gemak de rest van deze pagina mee vullen. 'We can work it out' van The Beatles is het eerste nummer dat ons te binnen schiet.

Maar het is eerlijk gezegd ook niet zo moeilijk om mensen bij elkaar te brengen: zet ze op een dansvloer, schotel ze een technoplaat voor en ze beginnen pardoes in dezelfde maat te dansen.

Het is wél moeilijk om de speciale subcategorie die we 'politici' noemen, bijeen te brengen. Die worden er immers voor betaald om het met elkaar oneens te zijn.

Toch is er ook in dat genre een klassiek voorbeeld: het nummer 'Jammin'' van Bob Marley. Hij speelde het in 1978 op het One Love Peace Concert in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Het land was al enige tijd in de ban van een steeds grimmiger wordende strijd tussen twee rivaliserende politici, Michael Manley en Edward Seaga. Ze vochten die strijd niet alleen in de politieke arena uit, maar huurden ook gangsters in om elkaar te bevechten. De situatie escaleerde.

Twee van die bendeleden belandden op een gegeven moment bij elkaar in een cel, bleken eigenlijk best goed met elkaar op te kunnen schieten en kregen een idee: we organiseren een concert om het hele land bij elkaar te brengen en zo het geweld te stoppen. Ook Bob Marley kwam spelen, en tijdens Jammin' kreeg hij het onmogelijke voor elkaar: hij riep de twee rivalen Manley en Seaga op het podium, die daar elkaar de hand schudden.

Tot zover het clichéverhaaltje dat altijd verteld wordt over de kracht van muziek om verschillen te overbruggen. Terug naar de harde realiteit. Wie de beelden van dat concert nog eens terugkijkt, ontkomt toch niet aan de indruk dat de twee heren daar nou niet echt van ganser harte op het podium staan. Ze staan er vooral omdat ze het niet konden maken om weg te blijven, nadat ze door Marley naar voren waren gesommeerd, en glimlachen naar elkaar als twee boeren die net onverdoofde kaakchirurgie hebben ondergaan.

Na het concert gingen de gewelddadigheden dan ook gewoon door. De twee organisatoren werden binnen enkele jaren het slachtoffer van moord.

En dan hadden ze in Jamaica nota bene nog de door iedereen bewonderde grootheid Bob Marley tot hun beschikking. Maar wie zou hier in Nederland de strijdende partijen tot elkaar moeten brengen? Diederik Samsom vertelde ooit in een interview dat hij Jan Smit het beste bij de PvdA vond passen. Onverwacht, maar veelbelovend. Want bij Jan Smit denk je aan Volendam en aan de Tros, en dus ook een beetje aan het CDA.

Maar bij het CDA houden ze tegenwoordig juist van socialistisch getinte drinkliederen. Bij de laatste verkiezingscampagne kwam lijsttrekker Sybrand Buma althans op met het nummer 'Tubthumping' van Chumbawamba, waarin een dronkelap uit de arbeidersklasse de ene alcoholische versnapering na de andere naar binnen mikt.

Dat wordt dus alvast lastig. En dan hebben we het nog niet eens gehad over VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die na een vermoeiend debat het liefst Metallica op schijnt te zetten. Dat mengt dan vast weer niet met de favoriete muziek van Pechtold, waarbij je eerder een voorkeur voor bebop of strijkkwartetten vermoedt.

Echt, we zouden onze politici graag helpen. Maar we zien niet hoe, we zien niet met welke muziek. Dus om met Sybrand Buma te spreken: ze zoeken het maar uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden