Den Haag gaat niet over ’Lingo’!

’Lingo’ is verheven tot Nationale Kwestie. En dat betekent kamervragen. Deze keer is het CDA-mediawoordvoerder Atsma die de leiding heeft. Het blijft moeilijk voor politiek Den Haag om zich niet te bemoeien met allerlei zaken en vanuit het Binnenhof de wereld te bestieren.

In het verleden heb ik het wel eens het Oostvaardersplassen-syndroom genoemd. Vorig jaar maart vond op instigatie van CDA, VVD en LPF een spoeddebat plaats. Door de voor Nederland extreme koude stierven onevenredig veel herten en ander ’wild’ in natuurgebied De Oostvaardersplassen.

Genoemde partijen riepen minister Veerman naar de Kamer en bepleitten dat de dieren bijgevoerd zouden worden. Dit terwijl Staatsbosbeheer, dierenartsen en andere deskundigen op locatie aangaven dat dit niet goed zou zijn, want juist de sterke dieren zouden hiervan profiteren. Overigens was de temperatuur ten tijde van het spoeddebat alweer genormaliseerd.

In deze casus komt veel van het nagestreefde maakbaarheidsdenken en -doen van de overheid terug. Nieuwe wet- en regelzucht doorkruist eerdere wetgeving, afspraken en overeengekomen kaders.

Terug naar ’Lingo’. Hier zien we hetzelfde gebeuren. Den Haag bepaalt de kaders voor het mediabeleid in Nederland en de invulling gebeurt door echte deskundigen binnen decentrale organisaties. En de mensen die er binnen deze organisaties over gaan, hebben 1001 afwegingen om een programma wel of niet op de buis te brengen. En dat is prima zolang het allemaal binnen de afgesproken kaders blijft.

Het is daarom vreemd dat juist het CDA, toch de partij van de gespreide verantwoordelijkheid, zich vanuit het ivoren Den Haag zo nadrukkelijk bemoeit met deze zaken. Het is dezelfde bemoeizucht die we bij Haagse politici zien om het lesprogramma op scholen tot in detail voor te schrijven, verplegend personeel met een overmatige bureaucratie op te zadelen, en zich bijna wekelijks te bemoeien met de geliberaliseerde energieprijs.

En als we het hebben over een kloof tussen politiek en burgers is dit de echte kloof. Terecht dat het CDA in eerdere stukken zoals in ’Beroeps(z)eer’, deze Haagse regelzucht aan de kaak stelde en een lans brak voor de verantwoordelijkheid en competentie van deskundigen ter plekke. Een slechte zaak dat de Haagse politici nu op het mediagebied weer de fout ingaan.

Mogen we dan niet protesteren tegen het verdwijnen van ’Lingo’? Zeker wel. En het mooie is dat dat ook gebeurt. Ouderenbonden, allochtonen en onderwijzers, die allemaal hun belangen en achterban hebben, protesteren. En dat protest is gerechtvaardigd en terecht. En wanneer deze groepen de druk opvoeren, dan merken de programmabazen dat in Hilversum ook wel.

Geloof in de samenleving. Toen de minister-president naar zijn mening over ’Lingo’ werd gevraagd, had hij dus gewoon moeten zeggen dat hij daar niet over gaat, maar dat hij vertrouwen heeft in de samenleving.

Politiek Den Haag moet waken voor centralisme, maakbaarheid, het streven naar het alles willen regelen vanuit het Binnenhof en politiek detaillisme. Kortom: voorkomen dat het steeds het Oostvaardersplassensyndroom toont. Leuk woord trouwens voor ’Lingo’ voor gevorderden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden