Den Haag doet een ‘uiterste poging’ om de verhuizing van de Israëlische ambassade te stoppen

De monumentale villa op Plein 1813 in Den Haag, waar de Israëlische ambassade zich wil vestigen. Beeld Phil Nijhuis
De monumentale villa op Plein 1813 in Den Haag, waar de Israëlische ambassade zich wil vestigen.Beeld Phil Nijhuis

De komst van de Israëlische ambassade naar Plein 1813 lijkt door te gaan. Bewoners overwegen naar de rechter te stappen.

De Haagse wethouder Boudewijn Revis is verdrietig over de verhuizing van de Israëlische ambassade naar een monumentale villa aan Plein 1813. Vanwege de veiligheid staat een ingrijpende verbouwing op stapel, die in strijd is met de monumentenwet, stellen externe juristen. Toch gaat die door. Het Verdrag van Wenen verplicht landen om de veiligheid van de gaststaat te waarborgen.

De Haagse gemeenteraad nam donderdag een motie aan waarin het stadsbestuur is gevraagd een ‘uiterste poging’ te doen om te voorkomen dat het rijksmonument wordt veranderd in een vesting. Wethouder Revis zegde toe langs te gaan bij de Israëlische ambassadeur, die nu is gehuisvest aan het Buitenhof. Hij temperde wel bij voorbaat de verwachtingen bij de raad van dat gesprek.

De kwestie had een ongelukkige start doordat het gemeentebestuur in 2016 pas wist van de verkoop van de villa, nadat die al was beklonken tussen Israël en het Rijksvastgoedbedrijf. De stad staat door de internationale regelgeving in deze zaak machteloos.

Bomen gekapt

De komst van de ambassade zal zichtbare gevolgen hebben. Zo komt er aan drie kanten van de historische villa een muur van waarschijnlijk drie meter hoog en blijft alleen de voorkant zichtbaar. Ook worden er veertig bomen gekapt en komen er aan de straatkant palen en een permanente politie-observatiepost.

De raadsleden hikken ook aan tegen de verbouwing die nodig is om het woonhuis uit 1860 te beschermen tegen mogelijke terreuraanslagen. Zo vervangt een betonnen constructie voor een groot deel de originele vloeren en spouwmuren. Daarbij gaan oorspronkelijke bouwmaterialen verloren. Aan de achterkant van de villa komt een kelder voor extra kantoorruimte. Volgens Revis heeft de ambassade na gesprekken de bouwplannen aangepast. Zo blijven het originele trappenhuis en de lichtkoepel met glas-in-lood in tact en verandert er niets aan de gevel.

Bezorgde omwonenden meldden zich onmiddellijk bij politieke partijen zodra de verhuisplannen bekend werden. Behalve de fysieke aantasting van hun omgeving zijn zij bang voor aanslagen en demonstraties die uit de hand lopen. “De woning van de ambassadeur wordt tot en met bepantserd, maar wat betekent dat voor onze huizen als terroristen erin slagen de ambassade met explosieven te belagen”, vraagt Joeri Oudshoorn, woordvoerder van omwonenden, zich af.

Niet te winnen

De gemeente heeft volgens hem jarenlang hemel en aarde bewogen om de Amerikaanse ambassade uit het centrum te verhuizen vanwege veiligheidsproblemen. “Dan is het onbegrijpelijk dat zij vervolgens in het centrum de ambassade toestaat van een land dat misschien nog wel ernstiger bedreigd wordt.” Dat het Verdrag van Wenen Den Haag verplicht om mee te werken aan ‘iets ridicuuls’ noemt hij onzin. “We stappen desnoods naar de rechter om dat aan te tonen.”

Revis gaf donderdag toe dat Plein 1813 allesbehalve een ideale plek is voor de ambassade van Israël, maar zegt zich neer te leggen bij internationale regelgeving. Hij beloofde de raad dat hij de schade zoveel mogelijk gaat beperken, maar zei geen strijd te willen voeren die niet te winnen is.

De ambassade van Israël reageerde niet op een verzoek om een reactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden