Den Haag bouwt boerderij op dak oude Philipsfabriek

Voedsel uit kas en viskwekerij bestemd voor restaurants in de regio. Stadsboerderij is de grootste van Europa.

Den Haag haalt zijn tomaten uit het Westland. Een lekker visje komt uit de Scheveningse haven. Binnenkort kweekt de stad zijn groenten en vis ook zelf.

Sinds vorige week bouwen de gemeente Den Haag en het Zwitserse Urban Farmers een boerderij op het dak van de oude fabriek De Schilde. Vanaf januari worden daar tomaten, sla en kruiden geteeld.

Met een kas van 1200 vierkante meter en een viskwekerij van 370 vierkante meter is het straks de grootste stadsboerderij van Europa.

De Schilde staat midden in de Hofstad, tussen de Schilderswijk en Moerwijk in. Nu staan de zes etages van het gebouw grotendeels leeg; de stadsboerderij neemt straks het dak en de bovenste verdieping in gebruik. Een goederenlift brengt de planten naar het dak.

Van de kantoren in Den Haag staat 11 procent leeg en de gemeente wil ze een nieuwe functie geven. Vandaar dit initiatief. Daarnaast zorgt het project voor werkgelegenheid in de stad.

Stadslandbouw op zich is niet nieuw, zegt wethouder Joris Wijsmuller. "Maar een boerderij in de stad op deze schaal is nog nooit vertoond, dus ik denk dat andere Europese steden over onze schouder meekijken. Als dit een succes wordt, zullen andere steden dit ook gaan doen."

De bouw van de stadsboerderij kost 2,6 miljoen euro. Naast de gemeente Den Haag neemt Urban Farmers een deel van die kosten op zich. Het bedrijf levert de zogeheten aquaponics-techniek voor de Haagse stadsboerderij. Het water waar de tilapiavissen in zwemmen, loopt via buizen naar de grond waar de groenten in staan. Die halen de meststoffen uit het water, waarna dat teruggaat naar het aquarium. De planten zuiveren het water van de vissen. Daardoor is er geen kunstmest nodig.

Vanaf april 2016 ligt het eten van De Schilde op de borden van restaurants in de Haagse regio. De weg die het eten aflegt is kort, de consument krijgt verse waar.

Een stadsboerderij als deze is onderdeel van de toekomst van de agrarische sector, meent Han Wiskerke, hoogleraar rurale sociologie van Wageningen University. "Veel steden zijn afhankelijk van import van voedsel van ver. Dat maakt ze kwetsbaar. Stadslandbouw biedt die steden meer zekerheid, en ook versere producten. De kwaliteit van eten gaat erop vooruit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden