Den Haag bemoeit zich tegen beter weten in met ECB

Verdeeldheid maakt bank kwetsbaar

De Haagse discussie over de geldpers van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft veel weg van een schimmenspel. De oppositie tracht premier Rutte en minister van financiën Dijsselbloem ter verantwoording te roepen maar die hebben geen zeggenschap bij de ECB.

Gisteren vroeg CDA-leider Sybrand Buma om een debat met de premier en de minister van financiën, maar regeringspartijen VVD en PvdA hielden dat af. Wel werd afgesproken dat op 11 februari, als de Kamer toch over Europa praat, ook de ECB aan de orde komt.

Verder komt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank binnenkort naar het Binnenhof om met de Tweede Kamer te spreken. Knot, lid van het bestuur van de ECB, keerde zich donderdag, net als zijn collega's uit Duitsland en Oostenrijk tegen het besluit van de ECB om voor 1140 miljard euro staatsleningen op te kopen. Hij betwijfelt of deze maatregel de inflatie een beetje kan opkrikken. Dat de president van de centrale bank naar Den Haag reist, komt vaker voor. Politici laten zich dan bijpraten over de stand van de economie.

Net als De Nederlandsche Bank is de ECB onafhankelijk. De politiek heeft daarvoor bij de oprichting gekozen omdat de centrale bank zo los van de strijd om de kiezer en de waan van de dag een beleid kan voeren met maar één belang: een zo stabiel mogelijke economie en inflatie.

Maar nu een aantal nationale centrale banken openlijk laat weten dat zij op z'n minst twijfelen over de aanpak van de ECB, wordt het verleidelijk voor de politiek om zich er toch mee te bemoeien; de verdeeldheid in het bestuur van de ECB maakt de bank kwetsbaar.

De PvdA hield gisteren vol dat de politiek afzijdig moet blijven. "Als politici met de hand aan de geldkraan komen, berg je dan maar", zei Kamerlid Henk Nijboer. De VVD leverde kritiek op de gevolgen van de aanpak van de ECB, maar vindt dat het kabinet daarop niet is aan te spreken. Eerder wilden Rutte en Dijsselbloem niet veel kwijt over de ECB, juist omdat de bank daar zelf en onafhankelijk over gaat. Rutte wees er vrijdag wel op dat de euro goedkoper wordt en dat is belangrijk voor de Nederlandse export.

Maar de oppositie ziet kans op politieke winst. Buma oogstte eerder in kringen van economen hoon door zijn oproep om Rutte en Dijsselbloem rekenschap af te laten leggen. De CDA-voorman weet zelf ook wel dat hij bij Rutte aan het verkeerde adres is, luidde die kritiek. Volgens Buma is het opkopen van staatsleningen 'het klassieke openzetten van de geldkraan en dat is slecht voor Nederland en voor de euro'.

Hij kreeg steun van de SP, maar om een andere reden. De SP wil wel de kraan openzetten, geld pompen in de economie. Maar niet door staatsleningen op te kopen bij banken, zoals nu gebeurt, maar 'door te investeren in de reële economie'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden