Den Bosch vindt redmiddel via investeringsmaatschappij

DEN BOSCH - De Vliert in Den Bosch is een groot stadion. Als het moet, kunnen 20 000 mensen moeiteloos op de tribunes aanschuiven. Zaterdag in de wedstrijd tegen amateurclub Quick Boys waren enkele verdwaalde bezoekers - in totaal niet meer dan een paar honderd - getuige van de 5-1 winst van de thuisclub.

ERIC HORNSTRA

Het gaat niet goed met FC Den Bosch. Het toeschouwersgemiddelde blijft steken onder de twee duizend en geldgevers staan niet in rijen te dringen. Dat is een probleem waar meer clubs mee kampen, maar voor Den Bosch is er een bijkomend euvel: de geldkist is leeg en schuldeisers wachten vol ongeduld op de uitbetaling van openstaande rekeningen.

De problemen van de club uit de Brabantse hoofdstad zijn niet nieuw. In het vorige seizoen moest FC Den Bosch al een vijftal spelers (Van Eck, Derksen, Goossens, Van der Heide en Verhoeven) laten gaan om het hoofd te bieden aan het nijpende geldprobleem. Het bleek niet voldoende. Door de tegenvallende recette (200 000 gulden minder dan begroot) en het verlies aan reclame-inkomsten (100 000 gulden) liep het tekort op tot 800 000 gulden. Het weerhield de licentiecommissie van de KNVB er niet van, de Brabanders opnieuw het groene licht te geven. De begroting voor '94-'95 leek immers sluitend.

In de zomermaanden bleek de patiënt er slechter aan toe, dan de eerdere diagnose had uitgewezen. Een korte berekening leerde dat er opnieuw een gat van zes-en-eenhalve ton zou ontstaan. Verbaasde gezichten alom. Bij de club, die geschokt de plotselinge extra tegenvaller noteerde en bij de licentiecommissie, die terstond te kennen gaf, de papieren nogmaals te willen inzien.

Penningmeester Wim Doeser aarzelt, als hij het verhaal opnieuw uit de doeken moet doen. “We hebben alles toch keurig in de openbaarheid gebracht? Ik zou niet weten wat ik er aan toe moet voegen”, sputtert hij. Maar na het overwinnen van de tegenzin steekt hij van wal. “De geest is uit de fles”, weet hij. En dat alles door eigen loslippigheid. “Wij hebben vanaf het moment dat de nieuwe problemen aan het licht kwamen de grootst mogelijke openheid betracht. Daar zijn we achteraf niet blij mee. Het heeft als een boemerang gewerkt.” Verhalen over het wanbeleid van de club werden in de media breed uitgemeten. Doeser daarover: “Dat bevreemdde ons zeer. Het zijn woorden, die in ieder geval niet uit de mond van het bestuur kwamen. Dat er ontslagen vallen en dat de spelersgroep wordt ingekrompen ligt uitsluitend in het verlengde van de precaire financiële situatie. De top van de club is te zwaar bemand. Wij spelen in de eerste divisie met het management van een eredivisieclub. Daarom hebben we besloten de arbeidsovereenkomst met algemeen directeur Chris van der Laar te beëindigen.”

Er is nogal wat commotie rond de voormalige scheidsrechter. Zodra zijn vertrek ter sprake komt, worden woorden op een weegschaal gelegd. De kwestie ligt uiterst gevoelig, zo veel is wel duidelijk. Is het bijvoorbeeld niet vreemd, dat midden in het vorige seizoen een commercieel manager, Paul van der Kraan, is aangetrokken? “Nee”, vindt Doeser. “Hij houdt zijn eigen broek op door het binnenlokken van het bedrijfsleven en drukt dus niet op de begroting.” Maar Van der Laar dan, wat heeft hij zo plotseling misdaan? “Niets”, wuift Doeser luchtigjes weg, “we moeten krimpen, dat is het hele verhaal.”

Algemeen bestuurslid G. van der Heijden laat de voorzichtigheid wèl even varen. “Van der Laar was voor de sponsors niet de aangewezen man”, laat hij zich ontvallen. “Hij heeft goed werk geleverd bij bepaalde delen van zijn taak, maar meende ook op eigen kracht dingen te moeten doen om een goed team op het veld te krijgen. Daarbij vergat hij wel eens dat we maar een eerste-divisieclub zijn.”

Standvastig

De hoofdpersoon in kwestie heeft aangekondigd niet te zullen wijken en wil niets kwijt over de overbestedingen. “Ik praat in dit stadium niet over inhoudelijke zaken”, meldt hij standvastig, “dat zou mijn persoonlijke belangen alleen maar schaden.” Die schade lijkt door alle speculaties reeds behoorlijk aangericht. Een nieuwe rol in de voetballerij - dat is toch de wens van de exmilitair - lijkt verder weg dan ooit. Een voortzetting van zijn huidige functie is uitgesloten, het juridisch aftasten is begonnen. Doeser beaamt dat: “De scherpste kantjes van het conflict zijn verdwenen. Het zoeken is nu naar een bevredigende afhandeling.”

Ondanks de geldnood maakt de penningmeester een montere indruk. Begrijpelijk, want een oplossing voor de liquiditeitsproblemen lijkt nabij. Binnenkort zal een investeringsmaatschappij de volledige spelersgroep overnemen, waardoor alle schulden in een klap tot het verleden behoren. Het is een financiële truc die maar één maal werkt, maar Doeser verwacht dat de dwingende ogen van een meekijkende derde heilzaam zullen werken. “Na sanering (lees: inkrimping) van de spelersgroep en aanpassingen aan het stadion - Den Bosch heeft plannen voor een behuizing met 9 000 zitplaatsen en betere commerciële ruimtes - red - zijn de voorwaarden voor herstel aanwezig”, zegt hij hoopvol. “Ik wil er bovendien op wijzen dat in onze begroting de bedragen die Van der Kraan gaat binnenhalen, nog niet verdisconteerd zijn.”

Van de financiële perikelen was zaterdag op het veld niets te merken. Quick Boys wekte in de openingsminuten van de wedstrijd even de indruk in een goed resultaat te geloven, maar via Stefan Jansen (in de vierde minuut) en Patrick Peelen (drie minuten later) stelde FC Den Bosch razendsnel orde op zaken. Quick Boys behield daarna een veldoverwicht, zonder tot uitgespeelde kansen te komen. De Bossche aanval profiteerde via Van Nistelrooy en opnieuw Jansen van de geboden ruimte. Nadat Steenvoorden de marge tot 4-1 verkleind had, bepaalde invaller Sinanaj met het mooiste doelpunt van de avond de slotstand op 5-1.

- Pagina 10: Bekeruitslagen - Pagina 11: Succes ADO en Hoek#

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden