Den Bosch viert einde restauratie Sint-Jan

De Sint-Janskathedraal in Den Bosch. ANP Beeld
De Sint-Janskathedraal in Den Bosch. ANP

DEN BOSCH - Den Bosch viert dit weekeinde de voltooiing van de derde grote restauratie van de Sint-Janskathedraal die in totaal twaalf jaar heeft geduurd en 48 miljoen euro heeft gekost. Pieter van Vollenhoven onthult aan het eind van zaterdagmiddag het laatste, nieuwe beeld op de bisschopskerk: een moderne engel met een gsm. Aansluitend is er een vesperdienst.

Hoogtepunt van het weekeinde is een eucharistieviering op zondagochtend, onder leiding van bisschop Antoon Hurkmans. Op het plein bij de kathedraal zijn er daarna optredens van vier gilden, een fanfare en harmonie.

Het startsein voor de laatste restauratie werd in 1999 officieel gegeven door wijlen prins Claus. Halverwege de negentiende eeuw, vóór de eerste restauratie, werd nog serieus overwogen om de kathedraal in schoonheid te laten sterven, zo staat letterlijk in de archieven. Afbeeldingen tonen dat de kerk er rampzalig aan toe was.

Verwering

Al heel kort na afronding van de tweede restauratie (1965-1985) werden ernstige vormen van verwering geconstateerd aan de noord- en oostzijde van de Sint-Jan. Stenen en pinakels raakten los en er dreigde gevaar door vallende stenen. Na het herstel van de gerfkamer (de kamer waar de priester zich kleedt voor de mis) bleek ook de tufsteen van de oostelijke koorpartij (de achtersteven van kerk) aan herstel of vervanging toe. Niet lang daarna werd duidelijk dat de gevels van het noordtransept (de entree aan de Hinthamerstraat) er slecht aan toe waren. Ankers tussen de binnenmuren en de buitengevels bleken verroest.

In de laatste fase van de huidige restauratie zijn van het transept zesduizend zandsteenblokken stuk voor stuk verwijderd en na vervanging van de roestige ankers teruggeplaatst. Na de afronding van het werk eind vorig jaar werden na twaalf jaar de steigers bij de Sint-Jan weggehaald. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden