Den Bosch koopt voor 80 miljoen conflict van 255 miljoen af

Van onze correspondent

Op 80 miljoen gulden, te betalen door de gemeente, maken beide partijen het geschil, dat was gerezen over een door Stienstra te bouwen handelscentrum in Den BoschNoord, af. "Zonder gevolgen voor de burgers" , beweert de gemeente. Stienstra had (inclusief rente) een claim van 255 miljoen op de gemeente. Had Den Bosch die moeten verzilveren, dan was de stad onherroepelijk failliet gegaan.

De oorsprong van het conflict lag in 1971, toen de gemeente 40 ha grond aan de stadsrand verkocht aan Brabants Vast Goed, Stienstra's ontwikkelingsmaatschappij. BVG wilde er grootschalige detailhandel ontwikkelen, maar dat stuitte op protesten van de Bossche middenstand. Hierdoor onder druk gezet, besloot de gemeente het bestemmingsplan op Stienstra's grond te wijzigen, waardoor diens plannen in duigen vielen.

Stienstra stapte naar de rechter en kreeg tot in hoogste instantie gelijk. De rechter verweet de gemeente 'wanprestatie met arglist' en veroordeelde Den Bosch tot een schadevergoeding, nader vast te stellen in een schadestaatprocedure.

Politieke wil

In 1990 begon de procedure met een claim van Stienstra van 215 miljoen, waar later nog rente bijkwam. Als voorschot betaalde de gemeente 30 miljoen en was lang van plan niet veel verder te gaan. Dat de gemeente twee weken geleden toch maar weer wilde praten, had volgens Burgers te maken met de 'politieke wil er een punt achter te zetten, maar dan wel op basis van een commerciele benadering.

Met als gegeven dat Stienstra geen cent minder wenste te accepteren dan de overeengekomen 80 miljoen, bedachten partijen, ook om fiscale redenen, de volgende constructie. Dertig miljoen is al betaald. Van de resterende 50 miljoen verstrekt de gemeente BVG een lening van 23,35 miljoen, waardoor BVG in staat is alle schulden aan derden af te lossen. Voor de resterende 26,65 miljoen koopt de gemeente de dan lege BV op, om die te liquideren. "Verder is er met Stienstra geen afspraak of deal gemaakt, noch zijn hem toezeggingen gedaan" , aldus zaterdag wethouder J. Dona.

Met de uitkomst van 80 miljoen, zat Den Bosch volgens Burgers aan de grens van de mogelijkheden. Toch hoest de gemeente het geld 'uit diverse spaarpotjes' op, zonder dat dit gevolgen zou hebben voor de inwoners. "Er komt geen lastenverzwaring, het investeringsniveau wordt niet aangetast en datzelfde geldt voor het weerstandsvermogen. Natuurlijk blijft het omkeren van je spaarpot onplezierig, maar doorprocederen bracht onverantwoorde risico's mee." De financiele afwikkeling heeft dan wel geen directe gevolgen, indirect moet het toch wel wat uitmaken. Burgers: "Uiteraard kun je centen maar een keer uitgevem. We hadden er liever iets anders voor gedaan. Je zou er bijvoorbeeld in een keer een concertzaal van kunnen betalen."

Met het accepteren van - in relatie tot de geclaimde 255 miljoen - 'slechts 80 miljoen, heeft Stienstra veruit het meeste water bij de wijn gedaan. Zijn woordvoerder: "Jacques is nu 59 en berekende voor zichzelf dat hij statistisch nog 15 jaar te gaan heeft. Daarvan een derde nog verder procederen vond hij te veel. Hij is nu gezond en dat is hem goud waard. Verder zou verder procederen de schade voor de stad en de inwoners onherroepelijk hebben doen oplopen. En dat wilde hij ook niet."

Onder de naam Brabants Vast Goed wil Stienstra weer 'bescheiden activiteiten' ontplooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden