Den Bosch kan minimaal nog twee weken verder leven

DEN BOSCH - Een man aan de kassa van De Maaspoort koopt een kaartje en vraagt of zijn seizoenkaart al gereed is. Die ligt al weken klaar, zegt de vrouw achter de balie. "U kunt hem zo betalen en meenemen." "En jullie morgen de club opheffen. Dank je de koekoek" , antwoordt de man.

De supporter van de Bossche basketbalclub EBBC zat voor het duel met het Russische Samara niet zo heel ver naast de waarheid die alsvolgt luidt: Den Bosch blijft minimaal nog twee weken bestaan. Omdat de Europa Cup-wedstrijd op televisie kwam, besloot een Brabantse fabrikant van tuinmeubelen Den Bosch voor een keertje te sponsoren. De bonus bedroeg een paar duizend gulden. Een drukker zou de naam 's avonds op de shirtjes drukken, maar arriveerde een paar minuten voor acht. De spelers konden zodoende pas in de rust hun oude shirts met kersverse en kletsnatte nieuwe naam aantrekken. De boze stemming van de directeur veranderde meteen; hij blijft nog twee wedstrijden de weldoener en heeft bovenal interesse getoond om de basketbalclub voor de rest van de jaargang te adopteren, al ontkende hij dat vervolgens weer voor de camara van Sport Studio.

De kogel gaat vandaag dus niet door de kerk, zoals manager Ton Moonen tijdens het duel nog voorspelde. Wel zal hij vanmiddag op last van de spelers en coach de mogelijk- en onmogelijkheden schetsen. "We hebben een paar scenario's, maar we zijn afhankelijk van wat de spelers willen." Over de ideeen weigert hij verder uit te wijden, en aan kansberekeningen waagt hij zich ook niet graag. "Zeg dat het fifty-fifty is. Maar zonder veel geld zal het nooit meer op hoog niveau zijn."

Vanaf 1975 speelde Den Bosch mee om landkampioenschappen. De club won negen titels, eindigde nog vaker als tweede en speelde eens de finale van een Europa Cup-toernooi. De historie blijkt weinig waard; het is slappe hap op de sponsormarkt en daar helpen geen palmares aan. Moonen en secretaris Kapteijns hebben de voorbije zes weken liefst tweehonderd bedrijven afgestruind, afgebeld en afgefaxt. Voor een kwart miljoen was de firma hoofdsponsor tot het einde van de lopende jaargang, maar geen directeur die toehapte. Moonens laatste hoop was tot gisteravond negen uur gevestigd op een onderneming die meedeelde dat hij aan het einde van de week 'nog wel van zich zou laten horen'. Ze zou, zo gaat het verhaal, in drie seizoenen haar naamsbekendheid willen vergroten. Maar weten doet Moonen niets. "Dus wat heb je eraan?" De opschudding die Grosfilex 's avonds laat veroorzaakte maakte hem contenter. "Het stemt me iets positiever."

Evenwicht

Het verhaal van Den Bosch is een raar verhaal. Twaalf seizoenen bungelde de club in evenwicht dank zij het lijntje van Nashua. Vorig jaar knipte de firma dat door en gooide Pro-Specs, het bedrijf van zeezeiler Wil van Bladel, de reddingsboei uit, die evenwel na elf maanden al zonk. Van Bladel miste het vermogen om vier ton af te staan en liet Moonen en de zijnen barsten. Opvolgers zijn er niet, en aangezien de Europa Cup-reis naar de binnenlanden van Rusland de laatste 30 000 gulden opslokte, krijgen de spelers en coach Van Esch deze maand salaris noch loonderving. Het cynisme wil nu dat Den Bosch zich ten koste van Strojtel Samara (na 101-91 vorige week eindigde de return gisteren in 95-81) na lange tijd weer eens heeft geplaatst voor de derde ronde van een Europa Cup-toernooi, II in dit geval. Na deze ronde splitst het toernooi zich in twee finale-poules en is de firma die de stap durft te maken volgens Moonen spekkoper. Maar dan moet Den Bosch blijven bestaan natuurlijk en, om het nog moeilijker te maken, de volgende twee wedstrijden winnen.

De spelers willen niets liever dan dat, maar twijfelen of ze zonder geld door moeten gaan. Coach Cor van Esch heeft zijn clubleiding tot vrijdag de tijd gegeven om zijn achterstallige loonderving te voldoen. Waar Moonen dat geld vandaan moet halen, hij weet het niet en het interesseert hem ook niet. Voor de Amerikaan Carl Lott geldt ongeveer hetzelfde; zonder geld, geen kunstjes. De meerderheid van de spelers houdt zich op de vlakte. In feite zijn ze immers de oorzaak van de financiele malaise. Toen basketbal nog floreerde vroegen ze astronomische salarissen. "Ze verkochten zich voor wat ze waard waren. Logisch" , verklaart Moonen. Toch had de manager vier jaar geleden al zo zijn bedenkingen over de toestand van het basketbal in het algemeen en zijn vereniging in het bijzonder. Hij ging Den Bosch managen en constateerde dat iedereen acteerde of bomen tot de hemel kunnen groeien. Hij voorspelde toen al dat de ballon binnen afzienbare tijd zou knappen. Hij kreeg gelijk. Het virus van de lege kas trof steeds meer clubs om hem heen, en zes weken geleden was zijn Den Bosch aan de beurt. "Ik dacht: het is tijd om terug te gaan naar de basis. In die zin zou het niet slecht zijn als Den Bosch nu stopt. Het zou ook de andere clubs tot nadenken stemmen. Pas als de vergoedingen naar beneden gaan kan het basketbal weer gezond worden." Hij grinnikt dan even en voegt er aan toe dat hij gretig toehapt als een bedrijf morgen met 250 000 gulden over de brug komt. "Maar" , heft de manager zijn vinger, "dan nog moeten we volgend jaar discussieren over hoe het verder moet in Nederland."

Op last van het orgaan topsportliga van de basketbalbond vergaderen de acht eredivisieteams donderdagavond hier al over. Zonder Den Bosch, dat de sterkste Nederlandse ploeg lijkt, is de competitie te gedevalueerd om verder te gaan. Den Helder zou lachend kampioen worden en vindt daar natuurlijk niets aan nu het al uitgeschakeld is in de Europa Cup. Het moet anders, er zijn plannen, maar alles kost geld dat er niet is. En toen kwam de Brabantse kunststof-maker en waren alle ingewijden ineens weer blij. Er werd gelachen in de Maaspoort en de 900 supporters begrepen dat Strojtel Samara niet de laatste tegenstander in de Maaspoort is was.

Een uur geleden zei u, meneer Moonen, dat de kans op overleving vijftig procent was. En nu?

Moonen: "Houdt het maar op wel of niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden